Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomträttsavtalen har uppdaterats efter sjuttio år och de höga kostnaderna gör det svårt för bostadsrättsföreningarna. Foto: Arvid Grange /SVT

Tomthyran chockhöjdes med flera tusen procent – föreningar har inte råd att köpa marken

Uppdaterad
Publicerad

När ett 70 år gammalt tomträttsavtal löpte ut 2020 fick bostadsrättsföreningen Valby i Malmö en höjning på flera tusen procent. Nu vill HSB att Malmö stad ger bostadsrättsföreningar rabatt för att köpa loss sina tomter.

Valbys bostadsrättsförening hade sedan 1953 betalat en årlig tomthyra till kommunen på strax under 8 000 kronor. När avtalet gick ut ändrades det efter tomtens marknadsvärde och avgiften landade på över en miljon kronor.

Liknande höjningar har drabbat många av Malmös bostadsrättsföreningar de senaste åren.

– Vi behöver en dialog med Malmö stad och hjälp av HSB för att hitta en bra lösning på hur vi ska göra, säger Ann Nolin som var ordförande i Brf Valby när det gamla avtalet löpte ut.

Ville köpa loss marken

För att slippa betala de höjda avgifterna ville de köpa marken, men hade på grund av renoveringar inte råd med marknadspriset på 59 miljoner kronor. Ann Nolin vet inte om de kommer att ha råd att friköpa tomten innan det nya avtalet går ut om tio år.

– Vi vet inte vad det kostar sen när vi ska skriva ett nytt avtal. Jag tror inte att det blir billigare.

HSB vill ha rabatt

Valby är en HSB-förening, och HSB Malmös vd Michael Carlsson vill att kommunen ska låta bostadsrättsföreningar friköpa marken rabatterat. Villaägare får nämligen köpa för närmare halva marknadsvärdet. 

– Skulle man gå in med en rabatt så att villaägare och bostadsrättsföreningar får samma villkor, då skulle många fler kunna köpa loss.

Kommunen säger emot

Malmö stad är inte intresserade av en sådan lösning. Andreas Schönström (S), ordförande i Malmö stads tekniska nämnd, menar att det är malmöborna som tjänar på att avgifterna är höga.

– Om vi inte drar in de här 169 miljonerna på tomträttsavgälder måste vi ta ut det i skattemedel. Och vad säger vi till grannarna som redan har betalat 100 procent av markens värde? Vad är rättvisan i det?

Dessutom menar han att det i praktiken inte är dyrare för bostadsrättsföreningar än för villaägare.

– Man är många fler i ett flerbostadshus som ska dela på kostnaden, så per individ, brukar det bli billigare än för småhusägare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.