Fartyget är döpt efter den berömde äventyraren från Norge. Foto: Johan Dernelius/SVT

Ett skepp kommer lastat med forskare

Uppdaterad
Publicerad

Malmö är första hamn när ett fartyg fyllt av forskare inleder en seglats mellan sju hamnar kring Östersjön. Idag visade de upp båten för allmänheten.

Några av de första besökarna är en livlig lågstadieklass från Stapelbäddsskolan i Västra Hamnen.

Förutom att presentera forskningsområdena i de olika städerna, är syftet med seglatsen att de trettio vetenskapsmännen under en månad ombord ska utbyta erfarenheter från sina olika forskningsområden.

Projektledaren och tyske professorn Thomas Eberle och geologen Sylvain Richoz från Lunds universitet möter oss på kajen bakom dockan i Västra Hamnen. Intill ligger den tremastade skonaren Thor Heyerdahl som ursprungligen sjösattes i Holland 1930.

TV: Se intervjuer med forskarna på båten

Thor Heyerdahl är 50 meter lång och har en segelyta på 830 kvm. Foto: Johan Dernelius/SVT

Trångt ombord

Kaptenen på skeppet har själv seglat med den äventyrlige norrmannen som gett skeppet dess namn, berättar Thomas Eberle innan han visar oss runt.

Och de trånga kojerna i de trånga femmannahytterna skvallrar om att det inte handlar om någon nöjesresa som de trettio akademikerna gett sig ut på.

– Vi måste hjälpa till med seglen, laga mat och göra rent. Hårt arbete, så det här är ingen kryssning, säger Sylvain Richoz och ler.

Geologen Sylvain Richoz från Lunds universitet är en av de som seglar under projektledaren och professorn Thomas Eberles befäl. Foto: Johan Dernelius/SVT

Den polska geologen Agata Jurkowska, som forskar på 65 miljoner år gamla stenar, tittar ut genom en ventil från köket där hon lagar dagens lunch.

– Nudlar med svamp, tyska nudlar, olyckligtvis har vi ju inga särskilda i Polen, säger hon och skrattar.

Bakom henne i köket står den tyske folkrättsforskaren Florian Kirchner och hackar lök.

– Jag forskar kring hur sportens regler korrelerar med mänskliga rättigheter, säger han och fortsätter med sitt hackande.

På däck sitter en tysk teknisk forskare med en tjock tamp och försöker lära sig olika knopar, närmare bestämt pålstek som har samma namn på tyska, får vi veta.

Nästa anhalt för det tyska skeppet blir hamnen i Riga den 24:e juli. Foto: Johan Dernelius/SVT

Intill står Yadong Sun som kommer från Kina men som i Tyskland forskar kring klimatförändringarna som skett under jordens historia.

– Den här resan är ett bra tillfälle att ödmjukt utbyta idéer och att föra diskussioner som vi annars inte hinner med. Det är också viktigt att föra över kunskap om klimatpåverkan till den unga generationen, säger Yadong Sun till SVT Nyheter Skåne.

Thor Heyerdahl har 4 hytter för kapten och besättning och ytterligare 10 gästhytter för totalt 34 gäster. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.