Torskbeståndet i Öresund har ökat explosionsartat i år, sedan det införts restriktioner för torskfisket och torsken har fått leka i fred. Foto: Arne Nævra /TT

Torsken återhämtar sig i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Torskbeståndet är nära att kollapsa i flera danska fiskevatten, men i Öresund verkar arten återhämta sig och i år finns det rekordmånga torskyngel. Detta tack vare att det införts både trålningsförbud och restriktioner för allt torskfiske.

Nedgången i torskbeståndet har tidigare varit så påtaglig att det i år för första gången infördes totalstopp för att fånga torsk under lekperioden 15 januari till 30 mars.

Förbudet gällde alla danska vatten inklusive Kattegatt och Östersjön. Under resten av året fick sportfiskare bara ta upp en torsk per dag.

”Explosionsartad” utveckling

Åtgärderna gav resultat, speciellt för torskyngel och småtorsk i Öresund. Där har det skett en ”explosionsartad” utveckling av beståndet, enligt Øresundsakvariet på Köpenhamns universitet.

”Under de senaste 25 åren har jag inte sett så många torskyngel i Öresund som i år” säger Jens Peder Jeppesen, marinbiolog och chef för Øresundsakvariet, i ett pressmeddelande.

Sundet mellan Skåne och Själland är idag det sista och enda havsområdet i de inre danska vattnen med ett friskt och starkt torskbestånd.

Torskbeståndet i Öresund har ökat explosionsartat i år, sedan det införts restriktioner för torskfisket och torsken har fått leka i fred. Foto: K.Nyberg / Øresundsakvariet

Lektorsken skyddades

För 2022 har fiskerestriktionerna gällt även Öresund. Det innebar bland annat att den stora lektorsken där skyddades för första gången. De fick leka ostörda, hade god tillgång till föda och gömställen samt riskerade inte att bli fångade.

Att det fanns flera stora lekande torskar i Öresund bekräftades redan i juni av det danska institutet DTU Aqua.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Akvarie- och museichefen Jens Peder Jeppesen berättar att han under sina 30 år i Öresund aldrig sett så mycket torskyngel som nu. Hör honom berätta mer i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.