Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT & Danska försvaret

Torsken hotad efter Nordstream-utsläppet: ”Kan bli förödande”

Uppdaterad
Publicerad

Ekosystemet kan sättas ur balans av utsläppet från Nordstream. Framförallt är torskens välmående hotat – en art som redan är utsatt i ett sargat Östersjön.

– Man blir orolig och förskräckt, säger Josefine Larsson på Marint Centrum i Simrishamn.

Östersjön är redan ett ekosystem i kris på grund av övergödning, utsläpp av tungmetaller och den ojämna saltnivån. Gasutsläppet från Nordstream kan komma att bidra med ytterligare problem för det marina livet – framförallt torsken.

– Just torsken är skör som population och den här stressen känns inte bra, säger Josefine Larsson på Marint Centrum i Simrishamn.

Sabotage mot Nord Stream

Hör Josefine Larsson i klippet ovan.

Parar sig utanför Bornholm

Enligt Josefine Larsson är det i området i Bornholmsdjupet som torsken leker, alltså förökar sig. På så sätt kan bestånden sjunka ytterligare om livskvaliteten i vattnet där sjunker.

– Så vitt man vet simmar all torsk i Östersjön dit för att leka, säger hon.

”Kan vara förödande”

Utöver att torsken själv kan drabbas, finns det många organismer på havbottnen som inte kan ta sig därifrån. Just livet runtomkring utsläppet från Nordstream, som fungerar som föda för fisk, kan också skadas.

Det är svårt att veta i nuläget hur utsläppet faktiskt kommer påverka torskbeståndet, men en sak som är säker är att det är negativt.

– Man känner åh nej, ännu en stress och påfrestning för ekosystemet. Många organismer som bor i Östersjön är stressade redan. Att lägga till ytterligare stress kan vara förödande för vissa arter.

Finns det risk för att torsken försvinner från Östersjön?

– Ja, sammantaget med all stress finns risken att den inte återhämtar sig. Uppe i Åland ser man en friskare population, även i Öresund. Men i egentliga Östersjön ser det inte positivt ut just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet