Lars Christersson, professor emeritus vid Sveriges lantbruksuniversitet. Foto: SVT

Trädforskaren tror att energiskog kan rädda klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Tätväxande pilar och en snabbväxande poppelskog. Vid Vombsjön pågår försök att skapa klimatvänlig och förnybar energi.

– Det finns inga träd som kan växa så snabbt och tätt som de vi har här nu, säger Lars Christersson, professor emeritus vid Sveriges lantbruksuniversitet.

I 40 år har Lars Christersson forskat på energiskog. Målet har varit att hitta sorter som kan ge en snabbväxande förnybar energi. Nu tror han att han har lyckats.

På en försöksodling vid Vombsjöns östra strand testas hela tiden nya sorters pil och poppel. Lars Christersson ser stora fördelar med snabbväxande energiskog för att kunna skapa förnybar energi som till exempel el eller vätgas.

– Med utveckling av tekniken för att lagra koldioxid kommer energiskog att kunna hjälpa till att minska koldioxiden i atmosfären, säger han. 

Minskar koldioxiden

Hans uträkningar bygger på att träden tar upp koldioxiden ur luften när de växer. När de sedan förbränns så släpper man inte tillbaka koldioxiden i luften utan lagrar den i stället.

– Ju mer vi odlar desto mer kan vi minska koldioxiden i luften, säger han.

”Bara njuta av det här”

Några av de trädsorter Lars Christersson arbetar med har tagits fram av växtförädlare på Sveriges lantbruksuniversitet, andra har han importerat från Kanada.

– Jag kan promenera runt här och bara njuta av det här och se den enorma tillväxten, produktionen och tänka på hur mycket koldioxid som är lagrad i den här veden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.