Foto: Liudmyla Tereshchenko

Trafikkurs får nyanlända på rätt väg direkt

Uppdaterad
Publicerad

För den som vill ha ett jobb kan ett körkort vara minst lika viktigt som språket. Och ett nytt land betyder nya regler att känna till. I Kristianstad anordnar Folkuniversitetet därför trafikkurser för asylsökande.

Usama är asylsökande med palestinskt körkort. Han har kört bil i mer än tio år, men gör hela tiden nya upptäckter i de svenska trafikreglerna.

Just nu går han en ny trafikkurs i Kristianstad tillsammans med 20 andra deltagare. Alla på kursen talar knappt någon svenska och saknar ännu uppehållstillstånd. Kursen ger de nyanlända en orientering i hur svensk trafik fungerar. Den är inte körkortsgrundande, men ger dem en chans att börja integrera sig i samhället.

– Informationen ska inte bara hjälpa dem att få körkort. De får samtidigt veta mer om Sverige, hur samhället funkar och vad de behöver göra i olika situationer. De lär sig nya ord också vilket är jätteviktigt, berättar Patric Kalnins, asylsamordnare på Folkuniversitet.

Körkort är målet

Kursen är kostnadsfri. Den startades i Kristianstad för en månad sedan, men på grund av den stora efterfrågan planerar arrangörerna redan för en fortsättning.

TV: Se hela inslaget här

Teori blandas med praktik och när svenskan inte räcker till för att förklara används engelska, kroppsspråk och tolkande klasskamrater. Det ger resultat och nyanlända människor som för några månader sedan inte kunde svenska alls, kan nu förstå lärarna och delta i trafikdiskussionen.

– Alla måste använda bälte, bilbarnstol och kudde, säger Mohamed, asylsökande från Afghanistan, på försiktig svenska.

Klasskamraten Hau från Somalia, säger att hon inte kunde tänka sig att köra bil i sitt hemland. Men i Sverige har ett körkortet blivit ett tydligt mål:

– I framtiden jag vill köra bil, säger hon.

Nya upptäckter intresserar

Vissa saker som kan verka självklara för en bilförare i Sverige, är helt nya upptäckter för många i gruppen.

– Bara en sådan sak som att synas i mörker. Många av dem kommer från länder där det nästan aldrig är mörkt, säger Patric Kalnins.

– Deltagarna är jätteintresserade av att diskutera allt från böter till bilbarnstolar och användningen av reflexer, berättar Chris Robertson, lärare på kursen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.