”Oavsett om man är gående, cyklist eller bilist, så ska man vara koncentrerad på det man gör och att man är en trafikant”, säger Fredrik Svensson chef för polisens trafikgrupp i Malmö. Foto: SVT/TT

Trafikpolis om cykelsurfandet: ”Olämpligt men inte olagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Från 1 februari är det förbjudet att hålla en mobiltelefon i handen när du kör motorfordon i Sverige. Samtidigt ser trafikpolisen i Malmö att mobilsurfande cyklister har blivit en allt vanligare trafikfara, även om det fortfarande är lagligt.

– Man ser att det förekommer dagligen när man är ute och kör i stan. Det började med de smarta telefonerna och det är klart att det ökar, säger Fredrik Svensson, chef för polisens trafikgrupp i Malmö

Han kan inte säga hur stort problemet är, eftersom det inte finns någon statistik över hur många olyckor som orsakats av mobilsurfande cyklister.

Inget mobilförbud för cyklister

Det nya mobilförbudet som träder i kraft 1 februari gäller bara motorfordon, inte cykel- och gångtrafikanter. Men riskerna med att hålla och titta i mobilen istället för på trafiken är samma som vid bilkörning, poängterar Fredrik Svensson.

– Du tappar uppmärksamheten på din omgivning och riskerar både att bli påkörd, eller köra på någon annan. Så det är klart att det är olämpligt, även om det inte är olagligt med den nya lagen.

För att ett motorfordon ska kunna stoppas enligt den nya lagen krävs bara att poliser i tjänst kan vittna om en mobil som hålls i handen vid ratten, ingen fotodokumentation. Trafikbrottet är därmed lätt att rapportera och utreda, enligt Fredrik Svensson.

– Jag är helt övertygad om att fler kommer att bli dömda nu än med den förra lagen, för den var väldigt olyckligt formulerad, om jag uttrycker mig så. Den här lagen är mycket mer tydlig, säger han.

”Förbud är en väg att gå”

Kan du tänka dig ett utvidgat förbud i framtiden, där cyklister inte heller får hålla i mobilen?

– Det är inte orimligt eftersom vissa dessutom cyklar i hög hastighet, vilket är en av de vanligaste skadeorsakerna i olyckor med cyklister inblandade. Funkar inget annat, är förbud en väg att gå. Det är möjligt att det kanske får bli så småningom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.