En avbrunnen kontaktledning mellan Höör och Hässleholm har påverkat tågtrafiken mellan Stockholm – Malmö hela helgen. Foto: Johan Nilsson/TT

Nytt besked – fortsatt tågstopp mellan Hässleholm och Höör

Uppdaterad
Publicerad

En brand i ett ställverk stoppade alla tåg mellan Hässleholm och Höör i helgen. Upprörda resenärer har fått ta både taxi och ersättningsbuss. Trafikverkets prognos var att tågen skulle rulla under söndagskvällen. Nu skjuts den upp.

– Prognosen är framflyttad till 05.00 på måndag morgon, säger Anna-Lena Bergström, presskommunikatör på Trafikverket.

Sedan i fredags har det varit stopp i tågtrafiken mellan Hässleholm och Höör och inga tåg har kört på sträckan. Det har påverkat all tågtrafik mellan Malmö/Köpenhamn och Stockholm.

– Det var en brand i ett ställverk mellan Sösdala och Tjörnarp. En kontaktledning lossnade och flög ner och det blev kortslutning, berättade Roger Wirödal, yttre befäl vid räddningstjänsten i Hässleholm.

Trafikverket har jobbat på att ersätta kontaktledningen under helgen och trafiken beräknades återupptas under söndagskvällen. En prognos som Trafikverket inte lyckades hålla.

– Allt är åtgärdat och lagat, men anläggningen måste testas. Det tar ungefär fem timmar och därför är prognosen framflyttad till 05.00 måndag morgon. Då tror vi att ordniarie tidtabell kommer att gälla, säger Anna-Lena Bergström, presskommunikatör på Trafikverket.

På söndagskvällen väntade resenärer åter igen på ersättningsbuss vid Malmö C. Foto: SVT

Olivia drabbades av tågstoppet

En av de som drabbades var Olivia Björklund, som under fredagen befann sig strandsatt i Höör.

– Den senaste veckan har jag fastnat i både Malmö, Lund och Eslöv på grund av tågstrul. På vintern vet man ju att det brukar vara problem, men på sommaren borde trafiken funka som den ska, säger hon.

Resenären Olivia Björklund höll modet uppe, trots att tåget var inställt från Höör. Foto: SVT

Så går tågen

Öresundståg på linjen Malmö-Karlskrona är inställda på delsträckan Malmö-Kristianstad. Öresundståg på linjen Malmö-Kalmar är inställda på delsträckan Malmö-Hässleholm. Bussar ersätter i pendeltrafik på följande sträckor:

Malmö-Hässleholm-Malmö via Lund, Eslöv och Höör.

Hässleholm-Kristianstad-Hässleholm.

Pågatåg på linjen Hyllie-Kristianstad är inställda på delsträckan Höör-Hässleholm i båda riktningarna. Bussar ersätter inställda tåg via Tjörnarp och Sösdala .

SJ Snabbtåg på linjen Malmö-Stockholm är inställda på delsträckan Malmö-Hässleholm i båda riktningarna. Info om ersättningstrafik lämnas av SJ.

Snälltågen mellan Malmö och Stockholm kör på en annan bana mellan Lund och Hässleholm i båda riktningarna.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.