Trakasserier mot muslimska studenter

Uppdaterad
Publicerad

Trakasserier mot muslimska studenter på Malmö högskola oroar och upprör. Det handlar bland annat om flera Muhammedkarikatyrer som satts upp på skolans anslagstavla.

Studenten Lina Bu Zarour var den som upptäckte nidbilden för fyra veckor sedan.

– Först var jag chockad, jag trodde inte att man skulle se det på Malmö högskola. Jag hade blandade känslor, jag var arg, ledsen och chockad, säger Lina Abu Zarour.

Bilden som hängde på anslagstavlan var en Muhammedkarikatyr gjord av Kurt Westergård och som publicerats i danska Jyllands-Posten. Det är bara en i raden av flera nidbilder som muslimska studenter reagerat på.

Skolan vet fortfarande inte vem som har hängt upp bilden. Men Laid Bouakaz, lektor på högskolan, är inte förvånad.

– När jag hörde om händelsen tänkte jag att det ligger i tiden. Just nu pågår många diskussioner om islamofobi och antisemitism, all möjlig form av rasism. Det var inte oväntat att det skulle hända här, säger Laid Bouakaz.

Flera teckningar

Händelsen anmäldes till Malmö högskolas dekan Anders Linde-Laursen i mitten av januari. Sedan dess har minst fyra liknande teckningar hittats i högskolans lokaler.

– Det är ingenting som skall hända här, säger Anders Linde-Laursen.

Lina och hennes vänner valde att bemöta händelsen med kärlek och kunskap. De bjöd bland annat på baklawa och informerade samtidigt om islam.

– Det blev en succé. Vi delade ut citat som profeten har sagt på små papper, ihopknytna med en baklawa på och delade ut till studenter på Malmö högskola. Många kände till händelsen och kom dit för att stödja oss, säger Lina Abu Zarour.

Många utsatta för hatbrott

Drygt var tionde högskolestudent har varit utsatt för hatbrott. Det visar en studie från just Malmö högskola.

– Det finns där men det är inte öppet. Men efter karikatyren började det bli mycket mer synligt, säger Lina.

Anders Linde-Laursen har uppmanat all personal på skolan att anmäla liknande händelser. Han har även bett vaktmästaren att hålla extra koll på anslagstavlorna.

– Det är enstaka personer eller några stycken som tycker om att skrämma personal eller studenter och försöker få de att inte känna sig välkomna. Jag tycker att det är viktigt att alla som finns här är välkomna med sina olika bakgrunder. Det är någonting jag kommer kämpa för, säger Anders Linde-Laursen.

Lina tycker att det handlar om att öka kunskapen:

-  Många människor är rädda för att lära sig något nytt eller bara veta lite mer om till exempel islam. Du kan inte bara döma en bok på omslaget, säger Lina Abu Zarour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.