Traktorer intar Köpenhamn i minkprotest

Uppdaterad
Publicerad

Över 500 traktorer rullar in på Köpenhamns gator under lördagen – i protest mot den danska regeringens hantering av coronasmittan bland minkar.

De för Köpenhamn ovanliga fordonen började vid lunchtid leta sig fram längs gator och gränder i den danska huvudstaden på väg mot hamnområdet Langelinie.

Den 4 november meddelade den danska S-regeringen sitt beslut om att avliva alla minkar i landet – runt 15-17 miljoner – sedan en muterad variant av coronaviruset hittats bland smittade minkar.

Beslutet visade sig senare vara lagvidrigt men då var det redan för sent för många minkuppfödare.

Missnöjda bönder

Danmark är världens största producent av minkpäls och det finns över 1 100 minkfarmar i landet.

Lördagens traktorinvasion är den senaste i raden av missnöjesyttringar från lantbrukare.

– Det är en demonstration för demokrati och för grundlagen, minkfrågan var bara den utlösande faktorn. De utplånade ett helt yrke med ett pennstreck, helt utan laglig grund, säger bonden Knud Jeppesen som deltar i lördagens protest till tidningen Landbrugsavisen.

Trångt i trafiken

Lördagens demonstration förväntas mobilisera hundratals traktorer i både Köpenhamn och Århus, där en liknande sammankomst är planerad.

Köpenhamnspolisen meddelar att de långsamma jordbruksfordonen förväntas orsaka omfattande störningar i trafiken i huvudstadens centrala delar.

Polisen uppmanar bilister att hitta alternativa färdsätt under tiden som demonstrationen pågår.

Turerna i minkskandalen

Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni i år och nu har smitta konstaterats på runt 284 gårdar.

En mutation av coronaviruset hittades bland smittade minkar under hösten och den muterade varianten hade även spridits till människor.

Ett muterat coronavirus skulle potentiellt kunna ge allvarliga konsekvenser för en kommande vaccinering för skydd mot covid-19 – i både Danmark och världen, enligt Statens serum institut.

Detta ledde till att den danska S-regeringen den 4 november meddelade att man fattat beslut om att landets alla minkar – såväl smittade som friska – skulle avlivas.

Den 8 november avslöjade tidningen Berlingske att det saknas laglig grund för att även avliva friska minkar eller minkbesättningar i konstaterade sjukdomsområden.

Den 7 november ska livsmedelsministern Mogens Jensen (S) ha fått reda på att beslutet var lagvidrigt, men först den 10 november fick landets minkuppfödare denna information.

En rapport har även visat att departement och myndigheter vetat om tidigare än så att beslutet saknade laglig grund.

Den 18 november avgick livsmedelsministern Mogens Jensen (S). Jensen var även minister för jämställdhet, fiske och nordiskt samarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.