Två personer i ett färgglatt vardagsrum, en sitter i soffan med en dator och en står vid sidan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör medlemmarna Embla Ween Petersen och Sarah Abelius berätta om förändringen. Foto: Linnéa Nystrand/SVT

Trans- och tjejjouren i Malmö görs om – blir Sveriges första specialinriktade transjour

Uppdaterad
Publicerad

Trans- och tjejjouren i Malmö byter namn till Transjouren och blir därmed den första jourverksamheten i Sverige som ägnar sig uteslutande åt att stödja transpersoner.

Jouren blir en plats dit transpersoner kan vända sig anonymt för att chatta och få stöd från dess medlemmar.

Från början riktade sig verksamheten till både transpersoner och kvinnor, men år 2016 fattades beslutet att även inkludera transpersoner i själva namnet. Nu är dock tanken att uteslutande bygga vidare på kunskap om frågor som berör just transpersoner.

– Det är såklart lite läskigt att gå ut med en sån sak, eftersom det finns mycket kritik mot personer som stödjer transpersoner, säger Embla Ween Petersen, Transjouren Malmö.

Hur ställer ni er till ett kvarvarande behov av stöd till tjejer?

– Vi vet verkligen att det behövs, och det är så viktigt. Vi vill just nu inrikta oss på stöd till transpersoner, samtidigt kommer vi aldrig säga nej till någon som söker stöd.

Positiva reaktioner

Hittills har beslutet mötts av positiva reaktioner och förhoppningen är att det nu ska bli enklare för transpersoner att få rätt stöd.

– Jag tycker att det är bra att de vågar skapa plats och utrymme för en grupp som är väldigt utsatt. Det finns många tjejjourer i Sverige, men däremot inte lika många transjourer, skriver Lidija Jakob vid Malmö Kvinnojour i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.

Hör Transjourens medlemmar berätta om förändringen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.