Transportsektorn är i kris.

Uppdaterad
Publicerad

Nedgången i konjunkturen slår hårt mot Skånes många åkerier. Och en del företag har redan börjat varsla.

Henrikssons kranbilar utanför Lund har gått för högtryck i flera år. I våras var det svårt att hinna med alla uppdrag. Idag är ägaren rädd att han ska tvingas göra sig av med personal.

– Det har ju dalat väldigt snabbt. Det ringer inte lika mycket som tidigare. Orderingången har minskat och det är svårt att få full sysselsättning på bilarna, säger Kennet Henriksson.

Transportsektorn är stor i Skåne och Blekinge. Närmare 30 000 personer jobbar inom branschen. Och trots att lågkonjunkturen bara är i sin linda börja tydliga tecken på en nedgång att synas. Exempelvis minskade antalet nytillkomna chaufförsjobb i åkeribranschen i Skåne med 60 procent i september, jämfört med samma månad förra året.

– Jag är ganska orolig. Dessvärre har vi redan företag som tvingats varsla, säger Liane Ask, tillförordnad VD vid Åkeriföreningen Syd.

Henrikssons kranbilar är väldigt beroende av byggindustrin. Ägarna är vana vid svängningar i konjunkturen. Men på en punkt skiljer sig den här nedgången rejält från de tidigare.

– Innan har man hunnit anpassa sig lite. Den här gången har det gått så oerhört snabbt, säger Kennet Henriksson.

Vid Åkeriföreningen Syd tror man att detta är något som åkarna får vänja sig vid.

– Men förhoppningsvis kommer uppgången lika snabbt, säger Liane Ask.

Samtidigt tyder mycket på att åkeribranschen än så länge bara sett början på nedgången.

– Perioden efter årsskiftet är då det brukar vara som minst att göra. Förmodligen blir det värre än vanligt denna gång, säger Kennet Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.