Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Våldtäkten ska bland annat ha skett i ett buskage på stranden och intill en brygga vid Ribersborg. Hör hur kammaråklagare Lina Wictor resonerade innan domen föll. Foto: Firas Razak

DNA-topsning avslöjade misstänkt – tre åtalas för 12 år gammal gruppvåldtäkt på strand i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Efter dna-träffar greps de tre männen som misstänks för en gruppvåldtäkt mot en 14-årig flicka i Malmö. Tolv år har gått sedan våldtäkten på Ribersborgsstranden i Malmö. Nu åtalas männen, som i dag är i 30-årsåldern, för det grova brottet.

Offret ska ha blivit utsatt för grova sexuella övergrepp av de tre männen den 1 april år 2011. Offret ska ha varit berusat och befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd, och inte kunnat värja sig mot förövarna som använt våld och tvång.

Enligt stämningsansökan ska flera vittnen ha påträffat offret som varit mycket uppriven och ledsen efter att våldtäkten inträffat. I bevisningen finns säkrade spermaspår från en av de åtalade.

Utredningen lades ner

Utredningen lades ner i september 2011 eftersom inga misstänkta kunde ringas in, trots dna-spåren, något som Sydsvenskan rapporterat.

– En av de nu åtalade var misstänkt redan 2011. Det blev ingen DNA-träff på honom då, säger åklagare Lina Wiktor till SVT Nyheter Skåne.

Förundersökningen återupptogs efter att en av de andra nu åtalade greps i januari i år i samband med en grov misshandel i Malmö. Han hade inte varit misstänkt för brott tidigare, men nu topsades han – och det gav träff.

”Etablerade i samhället”

Därefter greps de andra två männen, men i deras fall är det inte dna-spår som föranleder brottsmisstankarna. Samtliga de misstänkta var 2011 i övre tonåren. De har suttit häktade sedan början av året. Åklagaren kommer att yrka på fängelsestraff för grov våldtäkt mot barn.

– Det är personer som inte är kriminellt belastade på det sättet och de är etablerade i samhället. Samtliga tre förnekar brott, säger Lina Wiktor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.