Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Myrin är jurist på Centrum för rättvisa och svarar på frågor om vad du har rätt att kräva under din förlossning. Foto: SVT

Tre frågor om: Det här är dina rättigheter som födande

Publicerad

Skyddet för ens kroppsliga integritet och självbestämmanderätt finns i den svenska grundlagen och i Europakonventionen.

– Det här har dessutom förtydligats i Patientlagen som kom 2015. Men problemet är att det inte efterlevs i praktiken, säger Helena Myrin, jurist på Centrum för rättvisa.

Olivia blev under sin förlossning 2017 utsatt för en ifrågasatt metod som kallas yttre press – mot sin vilja och trots att det inte behövdes. Till följd av insatsen fick hon allvarliga förlossningskador, psykiska trauman och hennes barn fick en nyckelbensfraktur.

– Jag har aldrig fått reda på varför man gjorde så här mot mig och det snurrar i mitt huvud, säger Olivia om händelsen.

– Det här med att man utför vårdåtgärder utan samtycke inom förlossningsvården är tyvärr inte helt ovanligt, enligt Helena Myrin.

Hoppas på vägledande dom

Både Olivia och Helena Myrin hoppas nu att fallet med stämningen mot Region Skåne ska bli vägledande och förstärka patienters och födande kvinnors rättigheter till självbestämmande inom vården.

I klippet ger juristen Helena Myrin dig som ska föda barn tre råd för hur man kan få sin vilja hörd och hur man kan få upprättelse om man upplevt att något inte stämt.

  • Centrum för rättvisa är en ideell och oberoende aktör som engagerar sig i fall som berör en rättsligt skyddad fri- eller rättighet. Det drivs av en stiftelse och på organisationen arbetar flera jurister.
  • Organisationen är helt beroende av gåvor och bidrag från enskilda. Men tar inte emot bidrag från staten, kommuner, politiska partier eller intressegrupper.
  • Man kan inte betala/eller ge gåvor för att organisationen ska engagera sig i särskilda fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.