Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsvetare Anamaria Dutceac Segesten förutspår hur det går för Partiet Nyans i årets val.

Statsvetaren om Partiet Nyans: ”Talar till en liten del av hela Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Partiet Nyans går till val på att de vill ha fler friskolor, granska socialtjänsten samt förbjuda bränning av koranen och karakatyrteckingar av profeten Muhammed.

Statsvetare Anamaria Dutceac Segesten vid Lunds universitet svarar på tre frågor om Partiet Nyans, som bland annat kandiderar i Malmö och Helsingborg.

Hör statsvetare Anamaria Dutceac Segesten svara på tre frågor om Partiet Nyans i klippet ovan.

De etablerade partierna vänder sig i allmänhet till en bred väljarkår. Småpartier är ofta lokala och inriktade på ett visst geografiskt område, som Förnya Lund och Perstorps Framtid, eller är de enfrågepartier. Partiet Nyans är någonting annat. De kallar sig ett ”minoritetsvänligt parti”.

– Partiet Nyans är ett identitetsbaserat parti som inte bygger på ideologi. De vänder sig främst till invandrare, säger Anamaria Dutceac Segesten, statsvetare vid Lunds universitet.

”Etablerade partier verkar inte oroliga”

Hon betonar att invandrare har olika bakgrund, åsikter och ideologi. Hon är tveksam till om Partiet Nyans kommer att ha någon framgång i årets val.

Vad sätter partiet igång hos andra, etablerade partier?

– De verkar inte vara särskilt oroliga men man måste ta representationen på allvar från olika grupper i samhället. Som visar att de är inkluderande, säger Anamaria Dutceac Segesten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.