Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikail Yüksel, partiledare för Partiet Nyans, vävar röster på Rosengård i Malmö. Foto: Bernard Mikulic

Partiet Nyans anklagar socialtjänsten för ”LVU-missbruk”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en stor arabisktalande befolkning på Rosengård i Malmö. Det har Partiet Nyans tagit fasta på. Deras valarbetare jagar röster utanför gallerian och lämnar över valmaterial på både svenska och arabiska.

– Det är viktigt att nå ut till de här väljargrupperna. Vi vill ge information på deras modersmål, säger Mikail Yüksel, partiledare för Partiet Nyans.

Det är några frågor som valarbetarna gärna pratar om och tror tilltalar väljarna på Rosengård.

– Vi vill granska socialtjänsten när det finns fall där föräldrarna känner sig orättvis behandlade, säger Mikail Yüksel.

Valet 2022 Skåne

Han säger att det ska vara experter och kommissioner som ska göra denna granskning av svenska tjänstemän.

Det finns ju en möjlighet att överklaga redan idag. Räcker inte det?

– Jo, det finns men det finns statistik och rapporter som visar att fördomar hos tjänstemännen kan påverka deras beslut.

Mikail Yüksel hänvisar till en rapport framtagen på uppdrag av Diskrimineringsombudsmannen. Den visar att det finns en risk att socialsekreterares föreställningar om kön, ålder, etnisk tillhörighet och funktionsnedsättning kan påverka tillgången till socialtjänstens insatser.

Partiledaren uteslöts ur Centern

Partiet Nyans grundades i Göteborg för tre år sedan. Nu ställer de upp i 29 kommuner, fem regioner och i riksdagen. Partiledaren står på flera listor. Han har själv tappat räkningen på hur många det rör sig om.

– Det är ingenting konstigt. Vi räknar med att partiledarens namn drar röster, säger Mikail Yüksel.

Han har ett förflutet inom Centerpartiet i Göteborg men blev utesluten 2018.  

I Malmö är Mikail Yüksel andra namn på listan till kommunfullmäktige. Partiets toppkandidat är 19-åriga Anwaar Al Saleh. Hennes hjärtefrågor är att ”Stoppa LVU-missbruket, islamofobin och Israels ockupation”.  (LVU – Lagen om vård av unga, reds anm)

– Vi vill även stoppa koranbränning och karikatyrteckningar av profeten Muhammed, säger Mikail Yüksel.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Skåne

Mer i ämnet