Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nyans partiledare Mikail Yüksel talade på lördagens manifestation på Stortorget i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Hundratals samlades för manifestation mot koranbränningarna i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagseftermiddagen samlades ett par hundra personer på Stortorget i Malmö för att manifestera mot påskhelgens koranbränningar. Manifestationen arrangerades av det relativt nybildade partiet Nyans.

Enligt en undersökning från Novus som presenterades i veckan vill knappt tre av tio svenskar förbjuda kränkande demonstrationer som till exempel koranbränningar.

Tidigare har åklagare tittat på om koranbränningar utgör hets mot folkgrupp och kommit fram till att de inte gör det. Och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke påtalade i SVT:s Morgonstudion att koranbränning som handling faller inom yttrandefrihetens gränser.

Men Nyans partiledare Mikail Yüksel menar att det rör sig om islamofobi och hets mot folkgrupp och att koranbränningar därför borde förbjudas.

– Man kan kritisera islam eller andra religioner, det har vi inga problem med. Men bränner man koraner eller andra religiösa skrifter, bara för att visa sitt hat mot en religiös grupp, så ska det inte omfattas av yttrandefriheten, säger Mikail Yüksel, partiledare för Nyans.

Men de som genomför de här koranbränningarna menar att det är ett sätt att kritisera islam. Har de inte rätt att göra det?

– Det finns många sätt att kritisera islam och andra religioner, men står man utanför en moské, under muslimernas heliga månad ramadan och riktar det mot muslimer, så är det inte ett sätt att yttra sig utan det är att visa hat mot dem.

I klippet ovan får du höra varför några av deltagarna kom till manifestationen.

Fler billiga hyreslägenheter, se över LVU (Lagen om vård av unga) samt en rad förslag som rör minoritetsgrupper. Partiet är emot slöjförbud, för separata badtider för kvinnor på kommunala badhus och vill förbjuda teckningar av profeten Muhammed.

– Att kränka profeten borde definitivt räknas som hatbrott. Det borde även vara olagligt att bränna Koranen, har Mikail Yüksel tidigare sagt i en intervju med Dagens Nyheter.

I en debattartikel i Göteborgs-Posten kräver partiet att Lars Vilks konstverk Nimis i Kullabergs naturreservat omgående ska ”brännas ner av länsstyrelsen” då det symboliserar och normaliserar islamofobi och rasism.

Fråga: Anser du att man bör förbjuda demonstrationer som kan kränka någon person eller grupp?

Svar bland samtliga:

  • Ja: 28 procent (män 18 procent, kvinnor 39 procent)
  • Nej: 55 procent (män 71 procent, kvinnor 38 procent)
  • Vet ej: 16 procent (män 11 procent, kvinnor 23 procent)

Uppdelat på partisympati:

  • Ja: Moderaterna 27 procent, Liberalerna 23 procent, Socialdemokraterna 40 procent, Sverigedemokraterna 14 procent, Moderaterna + Kristdemokraterna 25 procent, Liberalerna + Centerpartiet 23 procent, Vänsterpartiet och Miljöpartiet 29 procent och Socialdemokraterna + MP 37 procent. Antalet osäkra: 36 procent
  • Nej: Moderaterna 58 procent, Liberalerna 71 procent, Socialdemokraterna 42 procent, Sverigedemokraterna 79 procent, Moderaterna + Kristdemokraterna 60 procent, Liberalerna + Centerpartiet 64 procent, Vänsterpartiet och Miljöpartiet 50 procent och Socialdemokraterna + MP 42 procent. Antalet osäkra: 37 procent

Undersökningen består av 1 000 svar från Novus Sverigepanel under perioden 21-26 april 2022. Deltagarfrekvensen var 59 procent, och totalt har 1 695 svenskar tillfrågats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet