• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Islamofobi, LVU-kritik och förbud mot Muhammedbilder – det här är partiet Nyans

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pratas det en del om partiet Nyans. Det relativt nystartade partiet vänder sig särskilt till Sveriges muslimer och bland de viktigaste frågorna återfinns islamofobi, integration och LVU – men även separata badtider för kvinnor och föräldrars rätt att uppfostra sina barn i enlighet med sin religiösa övertygelse. Bland kandidaterna finns en ekobrottsdömd tidigare imam och friskolerektor samt tidigare lokalpolitiker som bytt parti.

Nyans bildades i Göteborg hösten 2019, av den utsparkade C-politikern Mikail Yüksel. Partiet vill bli ”en röst för förorten” och vänder sig i synnerhet till muslimer. Inför valet kampanjar man i storstädernas förorter och satsar på att komma in i olika kommunfullmäktige och riksdagen.

Partiet vill bland annat att muslimer ska betraktas som en särskild minoritet i Sverige, på samma sätt som exempelvis judar och samer, och att islamofobi samt afrofobi och antisemitism ska få en särskild brottsrubricering (fler förslag i faktaruta).

SVT Nyheter granskar

Flera personer som anslutit sig har tidigare varit med i andra etablerade partier. En som följt utvecklingen i Nyans säger till SVT att partiet ger missnöjda en politisk plattform.

Presenterat flera namn

En av Stockholmskandidaterna är Bashir Ali Aman, tidigare imam och predikant i Rinkebymoskén samt tidigare rektor på Al-Azharskolan. Han har dömts för grov ekonomisk brottslighet och avtjänat ett treårigt fängelsestraff efter att ha tömt friskolekoncernen på 10 miljoner och investerat pengarna i en muslimsk bank.

”Min bedömning är att han blivit mycket orättvist behandlad av statens olika instanser. Bashir är en mycket uppskattad och välrespekterad person bland minoritetsgrupper i Sverige”, skriver Mikail Yüksel på Facebook.

Till kommunfullmäktige i Helsingborg har partiledaren lyft fram Mohamed Barani. I ett inlägg på Facebook har Barani skrivit ”Heder är det som skyddar kvinnor, vi ser tyvärr hur kvinnor behandlas när ett samhälle förlorar hederskonceptet”.

Foto: Skärmdump Facebook

– Min bedömning är att han menade något annat. Alla gör misstag och alla förtjänar en andra chans, så jag har fortfarande starkt förtroende för honom, säger Yüksel till SVT om inlägget.

Efter att artikeln publicerats har Barani lämnat partiet.

Sofie Blombäck är statsvetare vid Mittuniversitetet och har tidigare forskat om nya politiska partier. Hon beskriver Nyans som ett identitetspolitiskt parti som försöker mobilisera en specifik väljargrupp – i detta fall personer med utländsk bakgrund och minoriteter – vars intressen man anser vara underrepresenterade.

– Det är inte ett helt ovanligt politiskt projekt för ett nytt parti. Det som Nyans framförallt verkar ha riktat in sig på är att locka en grupp väljare som kanske inte ens röstar i dag, säger Blombäck.

Några andra frågor som Nyans driver

Fler billiga hyreslägenheter, se över LVU (Lagen om vård av unga) samt en rad förslag som rör minoritetsgrupper. Partiet är emot slöjförbud, för separata badtider för kvinnor på kommunala badhus och vill förbjuda teckningar av profeten Muhammed.

– Att kränka profeten borde definitivt räknas som hatbrott. Det borde även vara olagligt att bränna Koranen, har Mikail Yüksel tidigare sagt i en intervju med Dagens Nyheter.

I en debattartikel i Göteborgs-Posten kräver partiet att Lars Vilks konstverk Nimis i Kullabergs naturreservat omgående ska ”brännas ner av länsstyrelsen” då det symboliserar och normaliserar islamofobi och rasism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet