Emmyly Bönfors, ordförande i Centerpartiet i Göteborg, har en annan bild av bakgrunden till uteslutningen av tidigare partikollegan Mikail Yüksel. Foto: SVT/Centerpartiet

Uteslutna C-politikern planerar att starta nytt parti

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen uteslöts Centerpartiets toppkandidat i Göteborg, Mikail Yüksel. Nu uppmanar politikern väljare att personrösta på honom och att han planerar att starta ett eget parti om han väljs in som riksdagsledamot.

– Grundpelaren ska vara liberalism, alla människors lika värde och individens frihet, säger han.

Vilka tror du vågar rösta på ett nytt parti så nära inpå valet?

Val 2018 Väst

– Jag tror att många är trötta på de etablerade partierna. Jag har fått hundratals meddelanden från människor jag inte känner som säger att de stöttar mig, säger han.

Uppger sig varit öppen med sin bakgrund

Under onsdagen uteslöts Mikail Yüksel ur Centerpartiet, enligt partiledningen efter att man fått veta att han haft samröre med de Grå vargarna i Turkiet. Mikail Yüksel å sin sida säger att han varit öppen med att hans pappa varit aktiv inom partiet och att han själv tackat nej till att bilda en lokal organisation i Sverige.

– Jag berättade detta för nomineringskommittén inför min kandidatur, och för riksorganisationen. Det var inget problem, säger han.

Mikail Yüksel säger att han förstår att en koppling till Grå vargarna väcker kritik, men att han har andra värderingar idag. Politikern upplever att han straffats för att han valt att berätta om sin bakgrund.

– Man pratar om att man vill att människor ska ta till sig svenska värderingar. Då kan inte vi som gör det bestraffas såhär, säger han.

Enligt Mikail Yüksel handlar uteslutningen om en maktkamp inom Centerpartiet. Han säger att han uppskattats för att ha rekryterat medlemmar till partiet, men att det uppstod en konflikt när han blev partiets förstanamn i Göteborg. Mikael Yüksel menar att ledningen hellre hade sett att Rickard Nordin, som står som tvåa på listan, blev vald. 

Partiordförande ger annan bild

Emmyly Bönfors är ordförande för Centerpartiet i Göteborg. Hon säger att det inte stämmer att Mikail Yüksel berättat om sin bakgrund. Enligt henne har han vid flera tillfällen fått frågor om sin politiska bakgrund, men valt att inte säga något om kopplingen till de Grå vargarna. Emmyly Bönfors är kritisk till att Mikail Yüksel väljer att kandidera till riksdagen.

– Det visar att han inte bryr sig om Centerpartiet, säger hon.

Valet av förstanamn i Göteborg beskriver Emmyly Bönfors som öppet och demokratiskt. Hon säger att partiet har utvecklats i en positiv riktning under de två år som hon varit ordförande i Göteborg.

– Vi har fått fler medlemmar, och det handlar inte bara om Mikail Yüksels vänner, säger hon.

Hur ser du på att det här händer så nära inpå valet?

– Att behöva hantera ett uteslutningsärende så nära inpå valet är naturligtvis aldrig bra, men jag är tacksam för att det här har kommit fram och att vi har fått korten på bordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet