”Det finns missnöjda föräldrar som vill göra sina röster hörda”

Uppdaterad
Publicerad

Det nystartade partiet Nyans jagar nu väljare, inte minst i storstädernas förorter. Målet är att komma in i både kommunfullmäktige och riksdagen efter höstens val.

Samtidigt medverkar partiet på demonstrationer mot socialtjänstens arbete och Lagen om vård av unga – som kopplats till desinformationskampanjen mot Sverige där myndigheterna anklagas för att kidnappa barn.

Kärnfrågorna för Partiet Nyans är enligt partiledaren Mikail Yüksel integration, skolan, rasism och islamofobi, bostadsbristen och LVU (Lagen om vård av unga).

Och det är just i den senare frågan som partiet hittills väckt uppmärksamhet. Nyans och dess företrädare har uttalat sig i sociala medier om vad man kallar ”LVU-missbruket” – och har flera förslag på området. Bland annat vill partiet återinföra tjänstemannaansvaret och utreda om utländska föräldrar diskrimineras när barn omhändertas.

SVT Nyheter granskar

– Det förekommer felaktigheter i systemet och barn omhändertas på väldigt väldigt vaga grunder i Sverige, säger Mikail Yüksel till SVT.

”Finns ett missbruk”

Partiföreträdare fanns också på plats och höll tal på Mynttorget utanför riksdagen då socialtjänsten anklagades för att kidnappa eller omhänderta barn på felaktiga grunder. Demonstrationerna är en följd av den omfattande påverkanskampanjen mot Sverige som spridits i främst arabisktalande kanaler den senaste tiden, något Yüksel vänder sig emot.

– Fokus har flyttats från utsatta föräldrar och barn till extremister, helt utan belägg för det. Det finns missnöjda föräldrar som vill göra sina röster hörda.

Står du bakom ord som att svensk socialtjänst kidnappar barn?

– Nej, vi använder inte det ordet men det finns ett missbruk.

Nyans föreslår även att ”barn som tillhör annan kultur eller religion skall garanteras en uppfostran i enlighet med hens ursprungliga kultur och religion hos det placerade familjehemmet för att förebygga eventuell assimilering”.

Polisanmält utrikesministern

Mikail Yüksel var tidigare ett lokalt toppnamn för Centerpartiet i Göteborg. Han uteslöts efter anklagelser om att han dolt sitt samröre med högerextrema och ultranationalistiska turkiska Grå vargarna, vilket han förnekat.

Nyligen polisanmälde han utrikesminister Ann Linde (S) för tjänstefel efter att hon träffat Ilham Ahmed, som leder syrienkurdernas högsta beslutande organ. Yüksel menar att det utgjorde samröre och ekonomiskt stöd till terroriststämplade organisationer som ”kidnappar barn” och begår krigsbrott.

Anmälan har skickats vidare till KU, men han tror inte att det kommer leda till något.

– Vi gör tyvärr skillnad på terrororganisationer i Sverige.

Partiet går mot sin första valrörelse och Mikail Yüksel tror att de har goda chanser, särskilt i kommunvalen. Sofie Blombäck är statsvetare vid Mittuniversitetet. Hon säger att det kan finnas väljare att locka bland utrikes födda, som vanligtvis röstar i mindre utsträckning, men att det är väldigt svårt att sia om utgången.

– Att ha en fråga eller gruppering som skulle kunna tänka sig vara intresserade av ett politiskt parti som det här innebär inte nödvändigtvis att väljare kommer gilla partiet, dess företrädare och frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet