Protester på Mynttorget mot omhändertagande av barn

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen arrangerades en demonstration mot hur socialtjänsten omhändertar barn i familjer med utländsk bakgrund. Men utöver familjerna som kämpar för att återförenas med sina barn finns också en omfattande desinformationskampanj som sprider hat och hot mot svenska myndigheter.

På Mynttorget utanför riksdagshuset i Stockholm samlades under måndagen personer för att demonstrera mot hur socialtjänsten använder sig av LVU, Lagen med särskilda bestämmelser av vård om unga. Demonstranterna menar att barn har omhändertagits på rättsosäkra grunder och arrangörerna jobbar för att hjälpa familjerna som är berörda.

– Vi är jättebesvikna. Lag ska vara lag, men när man placerat barnet ska de få det bättre, inte värre, säger Safia, en av demonstranterna.

LVU-kampanjen

Men det är inte bara personerna här på Mynttorget som gör sina röster hörda i denna protest. Det pågår nu en kampanj mot svenska myndigheter på internet. Sverige beskrivs som en fasciststat som kidnappar barn till muslimer, och bland kommentarsfälten finns både hat och hot. Kampanjen bevakas nu av Säkerhetspolisen.

”Socialtjänsten finns för att hjälpa människor”

Jan Jönsson (L), socialborgarråd, har fått kännedom om demonstationen. Han uttrycker att socialtjänsten finns ju till för att hjälpa människor med olika former av problem.

– Ryktesspridning kan tyvärr leda till att människor som behöver hjälp och stöd, väljer att inte söka det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-kampanjen

Mer i ämnet