Mediehuset Alkompis: Extrema krafter utnyttjar tragiska fall från verkligheten

Uppdaterad
Publicerad

Sedan slutet av december har en kampanj – med falsk information om att svenska myndigheter kidnappar barn – rasat på arabisktalade konton på sociala medier. Att desinformationen får fäste hos vissa personer kan ha att göra med olyckliga fall från verkligheten, menar Julia Agha, vd på mediehuset Alkompis.

– Det som hänt nu är att extrema krafter har utnyttjat den här situationen för att måla upp en felaktig bild av Sverige och systemet här, säger hon.

Det oberoende mediehuset Alkompis har funnits sedan 2012 och gör nyheter och samhällsinformation för en arabisktalande publik i Sverige. De har märkt att kampanjen tagit extra mycket fart de senaste veckorna.

– Vi jobbar intensivt med att nyansera och ge en korrekt bild av hur systemet med LVU fungerar och hur socialtjänsten jobbar, säger Julia Agha.

LVU-kampanjen

Videofilmer visar gråtande barn

Kärnan i kampanjen är idén att barn som omhändertagits enligt LVU i stället har kidnappats från sina familjer, och bilder på gråtande barn sprids. Enligt Myndigheten för psykologiskt försvar är kampanjen taktikanpassad och man använder information som ett maktmedel för att vilseleda.

När filmerna spridits har kommuner och socialtjänst blivit angripna av konton kopplade till våldsbejakande islamiska organisationer och hot om terrordåd har uttalats i kommentarsfält. Även Alkompis har blivit hotade. Bland annat har de fått en IS-flagga skickade till sig.

– När vi har försökt förklara situationen har det misstolkats av vissa grupper att vi försvarar socialtjänsten eller staten, tyvärr har vi fått mycket hat och hot både som mediekanal men också enskilda medarbetere.

Kommer fortsätta rapportera

Alkompis ska fortsätta informera och rapportera om systemet i Sverige, och Julia Agha hoppas att techbolagen kommer ta ett större ansvar för budskapen sprids på deras plattformar.

– Vi kommer fortsätta visa en korrekt bild. Vi kan nå de som befinner sig i Sverige och har en misstro mot myndigheter, vi kan däremot inte nå de extrema grupperna utanför landet – där får vi hoppas att andra instanser tar sitt ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-kampanjen

Mer i ämnet