Ur förundersökningen Foto: PolisenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Smugglade in 235 vapen – sålde vidare till kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Tre skånska män ska gemensamt och i samförstånd ha fört in 235 deaktiverade vapen från Slovakien till Sverige, via Malmö. Nu åtalas de misstänkta för smuggling.

Två män, 31 år och 32 år, åtalas för synnerligen grovt vapenbrott och grov smuggling. En 34-årig man åtalas för grov smuggling och medhjälp till synnerligen grovt vapenbrott.

Vapnen var obrukbara, men 65 gjordes funktionsdugliga igen och dessa såldes vidare till kriminella i Sverige.

Det handlar främst om kulsprutepistoler av typen Skorpion och automatpistoler av märket Glock som förts in under 2014. Med en metallstav i pipan har vapnen sålts lagligt i Slovakien.

– Vid den tidpunkten kunde vem som helst över 18 år gå in och köpa vapen som hade stift i piporna hos vapenhandlare i Slovakien, säger kammaråklagare Michael Hansson.

Greps med tio pistoler i resväska

De 65 vapen som beslagtagits på olika håll i Sverige har hittats i samband med andra tillslag.

– Det är ren slump, men vid några tillfällen har man hittat stora mängder. Vid en spaningsinsats greps vapenköpare från Stockholm på Malmö centralstation med tio Glockpistoler i en nyinköpt resväska, säger kammaråklagare Michael Hansson.

En fjärde man, en 24-åring, ska ha medverkat till brottet genom att tillåta förvaring i en bil som han hade tillgång till. Han åtalas för medhjälp.

Männen har inte bidragit med några upplysningar i förhören.

– De har sagt ”inga kommentarer”, säger Michael Hansson.

34-åringens advokat Lars Kruse menar att hans klient har använt sin lagliga rätt att inte svara på några frågor och uttryckt sig just så.

– Min klient förnekar gärningarna, säger Lars Kruse.

Göteborg, 18 stycken

Malmö, 16

Arlöv, 12

Stockholm, 4

Landskrona, 2

Oskarsström, 2

Pepparholmen (Danmark), 2

Kista, 1

Södertälje, 1

Katrineholm, 1

Helsingborg, 1

Gränna, 1

Växjö, 1

Kramfors, 1

Gävle, 1

Borås, 1

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer