Tre månader utan vatten för de boende i Everöd

Uppdaterad
Publicerad

I mer än en månad har de boende i Everöd utanför Kristianstad varit utan rent drickvatten och tvingats hämta sitt vatten i utsatta cisterner. Nu menar kommunen att det kan dröja ytterliggare tre månader innan ledningarna är fria från parasiter och bakterier.

– Vi är nästan inne i julhelgen innan vi får vatten igen, om det här fortsätter. Min alla Everödsbors förhoppning är att kommunen löser det här nu, säger Tommy Åkerlund.

Tommy Åkerlund är i Everöds centrum för att hämta vatten för veckan. Tommy och övriga ortsbor har hållit på så här i en månad, och kan behöva fortsätta hämta vatten i ytterliggare tre månader. Nya prover som tagits visar att mängden tarmbakterier fortfarande överstiger gränsvärden för tjänligt drickvatten. 

– Det är ett skräckscenario med tre månader. Vi hoppas såklart att det här löser sig mycket tidigare, säger Sven Nilsson (C), ordförande i tekniska nämnden i Kristianstad kommun. 

Ohållbar situation

Från politiskt håll vill man nu att de boende i Everöd ska slippa betala vattentaxa inom perioden när vattnet varit otjänligt.

– Man ska betala sin nuvarande faktura, sedan kommer vi att dra av på framtida fakturor, säger Sven Nilsson.

Kunde ni ha gjort mer för de boende?

– Jag tror inte det. Hade vi vetat om något annat vi kunnat göra så hade vi gjort det.

Tycker du kommunen har gjort tillräckligt?

– Det kan jag inte svara på säger, Tommy Åkerlund.

– Kommunen har ju åtminstone hittat läckan, men i dagsläget är det ju inte löst.

Vad tycker du om det då?

– Det är en ganska ohållbar situation om det ska fortgå så här en längre tid.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Magsjukeutbrott i nordöstskåne

Mer i ämnet