Malmö stad vill prova att införa tre terminer istället för två, men Lärarförbundet är kritiskt. Foto: TT

Malmö vill införa tre terminer i skolan – nu kommer facklig kritik

Uppdaterad
Publicerad

Tre terminer i grundskolan och kortare sommarlov. Det föreslår grundskoleförvaltningen i Malmö och får stöd av kommunledningen. ​Men Lärarförbundet är kritiskt och betonar lärarnas arbetsbelastning.

Grundskoleförvaltningen menar att förslaget om tre terminer ska minska skolsegregationen, och stärka kunskaperna hos resurssvaga elever som halkar efter i inlärningen på grund av det långa sommaruppehållet. Till exempel i ämnen som svenska och matematik.

Lärarförbundet har inte tagit ställning i frågan än eftersom det fortfarande endast är en idé. Men förbundet ifrågasätter fokuset på hur terminerna delas upp. Facket uttrycker oro för ökad arbetsbelastning för lärarna.

Betyg tre gånger per år?

Idag sätter lärarna betyg en gång per termin. Om tre terminer skulle innebära att betygen ska sättas tre gånger så ökar lärarnas arbetsbelastning, enligt Lärarförbundet. Farhågan är att det i sin tur skulle spä på rådande lärarbrist.

– Lärarkompetens och hög kvalité i undervisning spelar större roll än var vi egentligen placerar veckorna, säger Marie Wall Almquist, ordförande Lärarförbundet Malmö.

Sara Wettergren (L), skolkommunalråd i Malmö och Marie Wall Almquist, ordförande Lärarförbundet Malmö. Foto: SVT

Men Sara Wettergren (L), skolkommunalråd i Malmö, tror inte att tre terminer måste stå i motsättning till en bra skola.

– Det viktigaste är ju naturligtvis att vi har duktiga och behöriga lärare, och god kvalite på undervisningen. Tre terminer är ju inte på något sätt någon ersättning för detta. Det är snarare ett komplement, säger Sara Wettergren (L), skolkommunalråd i Malmö.

Inte längre läsår

​Läsåret kommer dock inte att bli längre än vad det är idag, enligt förslaget. Om pilotprojektet genomförs kommer sommarlovet att bli kortare och lediga veckor läggs istället på andra lov som förlängs.

​Nästa steg är att grundskolenämnden frågar utbildningsdepartementet om det är juridiskt möjligt att genomföra ett sånt här test i Malmö. Om det godkänns blir nästa steg att hitta kommunala skolor som frivilligt vill testa tre terminer. Även fackliga förhandlingar måste genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.