Säkerhetsansvarig på Svenska livräddningssällsapet Göran Bertilsson menar att man bör vara fler än tre vuxna med tillsyn över 40 barn i en bassäng. Tillförordnad utbildningschef på Vellinge kommun Stefanie Sennevall menar att de behöver se över deras riktlinjer för säkerhet vid bad med barngrupper. Foto: Sara Almosaibi Jasas

Livräddningssällskapets kritik efter drunkningsolyckan: ”Fler vuxna”

Uppdaterad
Publicerad

De råd som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har för bad med barn följdes inte när den sexåriga pojken drunknade i Falsterbo i tisdags. Nu ser Vellinge kommun över sina riktlinjer för säkerhet vid bad med barngrupper.

MSB:s och Svenska livräddningssällskapets riktlinjer för säkerhet vid bad med barngrupper är att man ska vara en vuxen på tre barn om de inte är simkunniga, och en vuxen på fem barn om de är simkunniga. Enligt Svenska livräddningssällskapet innebär det att skolan skulle ha haft runt tio vuxna på plats.

”Väldigt märkligt”

Under tisdagens lektion på Tångvallaskolan hade tre vuxna ansvar för 40 barn när olyckan inträffade.

– Man måste kunna se varje enskilt barn. Rent allmänt kan jag tycka att den proportionen är väldigt märklig. Man bör vara betydligt fler vuxna på så många barn, säger Göran Bertilsson på Svenska livräddningssällskapet i Skåne.

Skolan följde kommunens riktlinjer

Vellinge kommuns riktlinjer, som Tångvallaskolan följde under bassängbesöket, är två vuxna per barngrupp. Nu ser kommunen över sina riktlinjer.

– I våra riktlinjer står inget om hur stor barngruppen ska vara och det är något vi behöver se över, säger Stefanie Sennevall, tillförordnad utbildningschef på Vellinge kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.