Treårige Tim får stanna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Treårige Tim skulle ensam utvisas till Nigeria, trots att han levt i princip hela sitt liv i ett familjehem i Skåne. Men nu har han fått uppehållstillstånd i Sverige. Migrationsverket har kommit fram till att utvisningen inte går att verkställa.

– Jag var i Tomelilla och handlade när Migrationsverket ringde. Jag grät så att det hördes över hela affären. Men det var tårar av glädje, säger Sandra Persson som är Tims familjehemsmamma till Dagens nyheter.

Under fredagen var hon med i SVT:s Morgonstudion och berättade där om pressen som varit på familjen och inte minst på Tim själv.

– Han har ju inte förstått hela innebörden av det här, men vi har märkt att han gått tillbaka och plötsligt inte kan saker som han kunnat innan. Han har också sovit oroligt, så visst har han påverkats, sa hon.

– För oss har det varit väldigt jobbigt, att inte veta om vår familj ska splittras eller ej. Den här tiden har varit som en dvala.

Skulle utvisas

Pojken, som i media kallas Tim, föddes i Sverige och var bara elva dagar gammal när han tvångsomhändertogs av socialtjänsten. Pappan var okänd och mamman, som led av psykisk ohälsa, kunde inte ta hand om barnet. Hon utvisades senare till sitt hemland Nigeria.

Tims fall kom upp i Migrationsdomstolen. Där ansåg man inte att pojken kunde få uppehållstillstånd i Sverige, trots att han bott hos en familj på Österlen sedan han var fyra månader gammal. Domstolen hänvisade till att pojken har släktingar i Nigeria som skulle kunna ta hand om honom.

Starka protester

Tims fall väckte stor uppmärksamhet och 177 000 personer undertecknade en digital protestlista. Och nu har Migrationsverket alltså beviljat pojken tillfälligt uppehållstillstånd, med hänvisning till att utvisningen inte kan verkställas. Migrationsverket bedömer att hindren är bestående och om tre år kan pojken beviljas permanent uppehållstillstånd.

Överflyttning av vårdnaden

Migrationsverket menar att det bästa för Tim är att stanna i Sverige. Han har en stark relation till familjehemmet, är född och uppvuxen i Sverige och saknar anknytning till släkten i Nigeria. Det sammantaget gör att pojkens bästa väger tyngre än Sveriges behov av att ha en reglerad invandring, har Migrationsverket kommit fram till.

Samtidigt gör ett beslut i Ystad tingsrätt att familjehemsföräldrarna blivit särskilt förordnade vårdnadshavare. Det innebär att det nu är de som får fatta beslut om saker som berör Tims liv.

Så här berättade Sandra Persson om Tim när fallet först uppmärksammades:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.