Tims familjehemsföräldrar har fått nytt hopp om att pojken ska få stanna i Sverige. Foto: Privat/SVT

Utvisningen av treårige Tim tillfälligt stoppad

Uppdaterad
Publicerad

Utvisningen av treårige Tim till Nigeria har tillfälligt stoppats sedan en ansökan om verkställighetshinder lämnats in till Migrationsverket. Samtidigt pågår en process för att göra familjehemsföräldrarna till juridiska vårdnadshavare.

Fallet med treårige Tim som hotas bli utvisad ensam till ett land där han aldrig varit och där ingen kan ta hand om honom har väckt starka känslor. Pojken omhändertogs när han var elva dagar gammal och har sedan dess bott i samma familjehem.

Nu har alltså utvisningen stoppats tillfälligt sedan familjens advokat skickat in nya handlingar till Migrationsdomstolen. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Flytta över vårdnaden

Samtidigt har individ och familjenämnden i Landskrona som fattade beslutet om omhändertagande från början, inlett arbetet med att flytta över vårdnaden till familjehemsföräldrarna. Går det igenom i tingsrätten så ökar Tims möjligheter att få stanna.

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik har försvarat verkets beslut om utvisning, men samtidigt sagt att det är väldigt sällan den här sortens utvisningar verkligen blir av.

Så här har SVT rapporterat om Tim tidigare:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.