Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittspridningen i Skåne ökar märkbart men smittskyddsläkare Eva Melander ser ännu ingen anledning att införa lokala åtgärder. Foto: Johan Nilsson/TT

Tredubblad smittspridning i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

På en knapp månad har antalet nya fall av Covid-19 per 100 000 invånare i Skåne mer än tredubblats. Men ännu är det inte aktuellt med regionala smittskyddsåtgärder.

– Skåne sticker inte ut på ett sådant vis att det skulle finnas anledning att just vi skulle tillämpa tuffare åtgärder än andra regioner, säger Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander.

Såväl antalet nya fall som inläggningar av covidsjuka på vårdavdelning har ökat märkbart under de senaste veckorna i Skåne. Den fjärde november registrerades 87 fall per 100 000 invånare under de senaste sju dagarna. Den första december var den siffran 323.  En av förklaringarna är att man idag testar långt många fler än man gjorde under november då bara ovaccinerade rekommenderades att testa sig.

– Vår provtagning har ökat enormt och vi hittar väsentligt fler fall. Lutningen på kurvan är därför lite missvisande just nu men vi bedömer helt klart att vi har en ökning, säger Region Skånes Smittskyddsläkare Eva Melander.

Stor smittspridning bland barn

Just nu sker störst smittspridning bland barn i låg- och mellanstadieåldern.

– De är ju ovaccinerade så det är inget konstigt att det sker smittspridning där, säger Eva Melander och fortsätter.

– Tittar man i andra delen av åldersspannet så är det fortfarande få äldre och få som bor på särskilt boende som testar positivt så det är en god nyhet.

Inte aktuellt med lokala restriktioner

Trots den ökande smittspridningen är det just nu inte aktuellt att införa lokala smittskyddsåtgärder som exempelvis Region Blekinge redan har gjort.

– Vi inväntar att Folkhälsomyndigheten ska komma med nationella rekommendationer och vi har en kontinuerlig dialog med dem, säger Eva Melander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer