– Vi undersöker förutsättningarna att plocka upp det som igår var ett problem och omvandla det till en resurs genom att göra biogas av det, säger projektledaren Mattias Müller till Sydnytt.
Vi befinner oss en sjömil utanför trelleborgskusten. 15 meter ner är bottnen täckt av tång och alger.
De ryska dykarna kartlägger exakt hur mycket tång det finns på havsbottnen utanför Trelleborg. Kommunen är pionjärer när det gäller att förvandla tång till lönsam biogas. Resultaten följs noga av östersjögrannarna.
– Det finns ambitioner att vi alla måste bidra runt havet. Då kan vi visa att gör man detta på svenska sidan, då kan man göra motsvarande på den ryska sidan, säger Mattias Müller till Sydnytt.
– Situationen med tången är liknande den vi har hemma i S:t Petersburg, säger Nina Bogutskaya, från Zoologiska institutet i S:t Petersburg till Sydnytt.
Eon bygger just nu en biogasanläggning i jordberga där tanken är att tången ska rötas och omvandlas till biogas.
Förhoppningen är att det ska gå att dammsuga upp tången från bottnen. Det är många pusselbitar kvar innan drömmen är verklighet, men hos projektledaren finns det inga tvivel.
– Nä, faktiskt inte. Energibolagen har visat stort intresse. Nästan dagligen får vi propåer från folk som ville komma och titta. Om många följer efter Trelleborgs exempel kan det få effekt på sikt för Östersjön, säger Mattias Müller till Sydnytt.
Inställningen delas av Nina Bogutskaya.
– Det är absolut möjligt att genomföra det här, säger hon.