Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trelleborgs politikerarvoden höjs enligt ett förslag från Arvodesnämnden med totalt fem miljoner kronor nästa år. Foto: SVT Grafik

Trelleborgspolitiker får mer i plånboken – kostar skattebetalarna fem miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Trelleborgs skattebetalare kommer att få betala fem miljoner kronor mer om året för sina politiker nästa år. Allra mest kommer kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M) kosta kommuninvånarna. Hennes arvode höjs från 71 500 kronor till 125 000 kronor i månaden 2024.

Ann Kajson Carlqvist arvode höjs i två steg – från 71 500 kr i år till drygt 89 000 nästa år för att landa på 125 000 kronor år 2024.

Höjningen med totalt närmare 75 procent, motiveras med att hon är för underbetald i dag.

– Hon har det största ansvaret i kommunen för en budget på fyra miljarder och fyra tusen anställda, då ska hon ersättas i paritet med det. Det gör hon inte i dag, säger Venzel Rosqvist (M), ordförande i Arvodesberedningen.

Två nya kommunalråd

Det är politikerna i Arvodesberedningen som lagt fram förslaget som ska upp i kommunfullmäktige den 19 december.

I förslaget ska också två helt nya kommunalråd med ansvar för näringsliv och demokrati tillsättas. Dessutom ska tjänstgöringsgraden för fyra nämndsordföranden öka, medan tjänstgöringsgraden för två andra ordföranden minskar.

– Arbetar man mer ska man ha mer betalt och vise versa. Det handlar alltså inte om en arvodeshöjning utan om att politikerna får längre arbetstid, säger Venzel Rosqvist.

”Liten summa pengar”

Totalt innebär förändringarna att kommunens kostnader för politikernas arvoden ökar från 9 till 14 miljoner kronor.

– Trelleborg har en väldigt god ekonomi. Vi gör ett överskott i år på ungefär 100 miljoner kronor, så det här är en lite summa pengar i den totala kakan, säger Venzel Rosqvist.

Ann Kajson Carlqvist sitter inte själv med i arvodesberedningen och vad hon själv tycker om sitt nya arvode är oklart.

SVT Nyheter Skåne har sökt henne för en kommentar, men hon har inte återkommit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.