Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Harald Treutiger i färd med att ”giljotinera” SVT-kollegan Jerker Eriksson – och till höger Carl-Einar Häckner. Se mer om 1993 års uppslitande trolleribråk i videon. Foto: SVT

Trettio år efter stora trolleribråket: Harald Treutiger ber om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Idén kändes klockren – att på bästa sändningstid avslöja för TV-publiken hur olika kända trolleritrick gick till. Föga anade SVT-profilen Harald Treutiger vilken vrede hans nya program skulle utlösa bland landets trollkarlar.

Året var 1993 när ”Trollkarlsupproret” skakade nationen. I en ny dokumentär i Sveriges Radio skildras turerna bakom den två veckor långa fejden mellan SVT och det svenska trollkarlsskrået, anfört av bland andra Carl-Einar Häckner och Lasse Råde.

– Det finns hundratals trollkarlar i det här landet som sliter och kämpar med sin konstart. Många av dem blir här av med sin rekvisita, förklarade en upprörd Lasse Råde. 

Anonyma mordhot

Utlösande faktor var nya fredagsnöjet ”Rena Rama Sanningen”, där Harald Treutiger med hjälp av hemligen inköpt trollkarlsutrustning avslöjade klassiska illusionsnummer som ”Den itusågade damen” och ”Giljotinen”.

Längre än så hann han inte, innan SVT-ledningen efter två fredagar tog trollkarlarnas parti och stoppade avslöjandena.

Harald Treutiger, som då hade fått ta emot anonyma mordhot för sitt program, gjorde motvillig avbön i ”Go´morron Sverige” och meddelade att det var sluttrollat för hans del. Någon ursäkt till de upprörda trollkarlarna var dock inte aktuell, försäkrade Treutiger, och kallade det hela ”en kampanj med osmakliga inslag”.

Senkommen ursäkt

I den nya SR-dokumentären ”Harald Treutiger och Trollkarlsupproret” skrattar programledaren åt minnet av det uppskruvade tonläget i debatterna. Och förklarar, 30 år efteråt, att han nu är redo att be om ursäkt.

– Haha, det kan du få nu om du vill! Det kan du få, en ursäkt till de stackars fritidsarbetande trollkarlarna som tyckte deras liv blev ett helvete, säger Harald Treutiger till Sveriges Radio P4.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer