Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mathias Larsson, fastighetsansvarig teknik i Malmö, berätta om satsningen på att minska elkostnaderna på Triangels köpcentrum. Foto: SVT

Trimmad värmepump sänker elkostnaderna för köpcentret Triangeln

Uppdaterad
Publicerad

För att sänka elkostnaderna har värmepumpen i köpcentret Triangeln i Malmö trimmats. De förändringar som gjorts på anläggningen har lett till att kostnaderna sjunkit med 20 procent.

‒ Alla kan spara energi. Vi jobbar konstant med det och kan spara ännu mer, säger Joakim Persson, teknikområdeschef Vasakronan.

Nere i katakomberna är kyl- och värmepumpen i full gång. Nyligen har den bytt till att producera värme, då temperaturerna ute sjunker. Den går på halvfart och behöver inte mer just nu. Det är ett exempel på hur den trimmats till att fungera bättre.

– Då denna delen är hjärtat av hela uppvärmningssystemet har vi sett att det funnits förbättringspotential. Resultatet har blivit över förväntan, säger Mathias Larsson, fastighetsansvarig teknik i Malmö.

Sparat 20 procent

Arbetet med att trimma anläggningen har varit utmanande men givande då elkostnaderna har sjunkit med 20 procent.

– Även innan vi såg höjningen av elpriset hade vi ett behov av att trimma anläggningen för att göra den mer effektiv, säger Mathias Larsson.

Kyl- och värmepumpar går ofta inte optimalt och det är svårt att märka, menar Joakim Persson, teknikområdeschef på Vasakronan, fastighetsbolaget som äger köpcentret.

– Nu har vi speciell utrustning som vi satt på dessa värmepumpar och kan se mycket kring hur värmepumparna fungerar. Det gör att vi kan trimma dem för att de ska gå optimalt, säger han.

Finns fler utmaningar

Det finns utmaningar kvar när det gäller temperaturregleringen i köpcentret. Triangeln har ett glastak där kyla kan tränga sig in.

– Vi har fyra stora entréer och när de öppnar samtidigt blir det genomdrag i köpcentret, så det är vår nästa utmaning, säger Joakim Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer