– Jag är bekymrad för politiken i Sjöbo, säger André af Geijerstam, ordförande för Sverigedemokraterna i Sjöbo, efter att förhandlingarna med Moderaterna avbrutits. Foto: Johan Nilsson/TT

Trots 35 procent av rösterna – SD kan gå miste om makten i Sjöbo

Publicerad

I Sjöbo blev Sverigedemokraterna kommunens överlägset största parti. Trots det kan man nu tappa makten efter att förhandlingarna avbrutits med Moderaterna.

– Jag är rätt förvånad, vi är trots allt med råge kommunens största parti, säger André af Geijerstam, ordförande i Sverigedemokraterna i Sjöbo, till SVT Nyheter Skåne.

För Sverigedemokraterna skulle det räcka att komma överens med Moderaterna för att få ett klart majoritetsstyre. Men de senaste dagarnas förhandlingar verkar ha satt käppar i hjulen för ett potentiellt samarbete.

Ordförandeposten avgörande

Sverigedemokraternas ordförande i Sjöbo, André af Geijerstam, menar att det är är frågan om posten som kommunstyrelsens ordförande som gjort att Moderaterna valt att lämna förhandlingar med Sverigedemokraterna.

– Jag kan tycka att man borde ha lite respekt för resultatet, vi blev klart största parti och därmed borde även den posten vara våran, säger han.

Är ni beredda att släppa posten för att få till ett samarbete?

– Nej. Inte just nu i alla fall. Vi kommer inte sitta vid sidan och låta andra styra båten.

”Ett misslyckande för demokratin”

André af Geijerstam säger att han är förvånad över att Moderaterna valt att lämna förhandlingen eftersom det skulle krävas att de kommer överens med samtliga övriga partier utom KD och V. Men han tror fortfarande att Moderaterna kommer tillbaka till förhandlingsbordet.

– Jag blir förvånad eftersom de inte har någonting politiskt gemensamt. Men det jag blir mest förvånad över är att positionerna verkar vara viktigare än politiken, säger André af Geijerstam.

Skulle du se det som ett misslyckande om ni inte lyckas ta makten trots ett så bra resultat?

Jag skulle se det som ett misslyckande för demokratin i Sjöbo eftersom folket har röstat för ett konservativt styre.

Trots nästan 35 procent av rösterna kan SD gå miste om makten i Sjöbo. För ett majoritetsstyre skulle Moderaterna dock behöva komma överens med S, C, MP och L. Foto: SVT

Moderaterna vägrar kommentera

Från Moderaternas håll vill man inte säga någonting om förhandlingarna.

– Vi tänker inte kommentera någonting gällande förhandlingarna, säger Magnus Weberg (M), ordförande för Moderaterna i Sjöbo.

Socialdemokraterna bekräftar däremot att man pratar med Moderaterna.

– Vi för samtal med varandra, sen om man vill kalla det för förhandlingar, det vet jag inte, säger Roland Wiking (S), ordförande för Socialdemokraterna i Sjöbo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer