Foto: Anette Karlsen/TT/Arkiv

Trots förbud och fängelse – fortsatte sälja smuggelcigg

Publicerad

Kommunerna har fått ett vassare verktyg för att få stopp på den illegala försäljningen av tobak sen den nya lagen om tillstånd trädde i kraft i somras. Hittills har tre butiker i Malmö fått avslag – och fler väntar.

Det var i somras som en ny lag tvingade de som vill sälja tobak att söka tillstånd. Kommunen gör då tillsammans med andra myndigheter en lämplighetsbedömning – och har möjlighet att avslå ansökan om någon visar sig olämplig att sälja tobak.

I Malmö har 340 personer ansökt. Hittills har tre butiker fått avslag – och många fler kan vänta sig ett nej.

Trots förbud och fängelse – fortsatte sälja tobak svart

När polisen våren 2018 upptäckte tusentals oskattade och insmugglade cigaretter till försäljning i en livsbutik i sydöstra Malmö blev de inte förvånade.

Inte heller inspektörerna på Malmö stad höjde på ögonbrynen. Vid varje tillsynsbesök sedan 2012 har man hittat illegal tobak till försäljning i butiken.

Totalt handlar det om 16 olika tillfällen och flera tusentals cigaretter.

– Vi har fattat beslut om vite mot den här butiksinnehavaren, vi har fattat beslut om försäljningsförbud. Men det har återkommande varit problem i den här butiken, säger Kajsa Gustafsson, enhetschef på tillståndsenheten i Malmö.

Har fått avslag på sin ansökan

Ägaren dömdes även 2014 till fem månaders fängelse för att ha sålt oskattad smuggeltobak.

Men trots detta har butiken fortsatt med att sälja tobak svart.

Så sent som i oktober i år gjorde polisen nya fynd: över 1 000 illegala cigaretter hittades i ett lönnutrymme samt två kilo illegal röktobak och vattenpipstobak.

Ägaren är nu en av tre butiksinnehavare som hittills fått avslag på sin ansökan om tillstånd att få sälja tobak. Och det är just sådana här fall som lagen syftar till att få stopp på.

50-tal väntas få avslag

Enligt Kajsa Gustafsson kommer många fler butiker i Malmö att få avslag det kommande året.

– Det lutar åt ett femtiotal ungefär som vi kommer att skriva avslag på, säger Kajsa Gustafsson.

Det handlar om butiksägare som tidigare sålt smuggeltobak, begått brott eller har stora skulder till Kronofogden, bland annat. Kommunen kommer också att utreda om butiksägare använder sig av bulvaner.

– Då gör vi en fördjupad utredning för att se vem som har det faktiska inflytandet över butiken, säger Kajsa Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.