HLR-instruktören Johan Månsson Christell anser att sms-livräddning borde införas i Skåne redan nu – men regionen vill invänta mer forskning. Hör mer om hur sms-livräddning fungerar i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT/Lenke Morath

Trots fullmäktigebeslut – ingen sms-livräddning i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Region Skåne har beslutat att sms-livräddning ska införas i Skåne – men att man först vill avvakta mer forskning. Det finns ett vägval: fler hjärtstartare eller sms-livräddare. Johan Månsson Christell, undersköterska och HLR-instruktör, vill ha både och.

Sms-livräddning innebär att privatpersoner som kan hjärt- och lungräddning kan registrera sig i en app. Sker ett hjärtstopp i deras närhet larmas de och kan ta sig till platsen för att påbörja hjärt- och lungräddning redan innan ambulansen hunnit fram.

– Vi vet redan att tidig hjärt- och lungräddning är det enda sättet att rädda liv vid pågående hjärtstopp, säger Johan Månsson Christell.

”Livräddning av allmänheten redan vanligt”

Regionfullmäktige har tagit beslut om att sms-livräddning ska införas i Skåne – så fort man har mer forskningsunderlag.

– Vårt kunskapsstyrningsråd vill gärna se att vi får en tydlig indikation på att det verkligen har den nyttan som det sägs, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

Petra Widerkrantz, medicinsk rådgivare vid enheten för kunskapsstyrning i Region Skåne, skriver i en kommentar till SVT Nyheter:

”Livräddning påbörjad av allmänheten är relativt vanligt förekommande vid hjärtstopp i Sverige, och särskilt i Skåne, redan utan att något system för sms-varningar är infört. Vi är osäkra på ifall sms-varningar till frivilliga är det vi behöver mest, kanske är det tillgång till hjärtstartare som är viktigaste steget härnäst, eller att istället utbilda fler personer”.

Införts i flera andra regioner

I Sverige har sms-livräddning redan införts i åtta regioner, däribland Stockholm och Västra Götaland. Enligt hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm infördes systemet som ett forskningsprojekt år 2010, men har sedan dess utvecklats till att bli permanent.

Se klippet för att se hur det kan gå till att larmas till ett hjärtstopp.

Hjärt och lungräddning

Hjärt-lungräddning, som brukar förkortas HLR, är en första hjälpen-behandling som ges för att få igång hjärtverksamheten och andningen hos någon som har fått hjärtstopp. Ju tidigare bröstkompressioner och inblåsningar startas, desto större blir chansen att överleva ett hjärtstopp.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.