Priset på åkermark sjunker i Skåne och stiger i norr. Foto: Bengt O Nordin Bon

Priser på åkermark i Skåne sjunker

Uppdaterad
Publicerad

Från rekordnivåer har priset på åkermark svalnat. Den mest bördiga jorden i Skåne har sjunkit med sju procent medan den minst bördiga marken i norr har stigit i värde, visar LRF Konsults statistik.

Efter en rekordtopp 2016 har priserna sjunkit snittpriset sjönk på åkermark ifjol med fyra procent till 134 000 kronor per hektar.

Skillnaderna är stora och den mest bördiga marken, i delar av Skåne och Östergötland, sjönk med sju procent till 324 000 kronor per hektar, medan den minst bördiga i Norrland har stigit med 16 procent i pris till 22 000 kronor per hektar. Det här visar LRF Konsults siffror.

– Torkan till trots är lantbrukare fortsatt optimistiska inför framtiden”, skriver Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult i en kommentar.

Siffrorna visar också att det är befintliga lantbrukare som köper upp merparten av marken. Under fjolåret stod de för 91 procent av alla köp. LRF Konsult tolkar det som att lantbrukarna tror på framtiden och stordrift.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer