Foto: Linda EkströmVisa alla (5)
Visa alla (5)

Trots vinterväder lockade konstrundan många besökare

Uppdaterad
Publicerad

Under påsktider förvandlas stora delar av Skåne till ett enda stort konstgalleri då Konstrundan på Österlen går av stapeln. I år är Konstrundan inte sig riktigt lik – stora delar av landskapet är fortfarande täckt av snö.

– Idag har det vänt, igår hade vi mer snö än på julafton men idag känns det härligt igen, säger Ottilia Åkerström från Karlskrona, som besökte konstrundan under långfredagen.

Trots att Skåne dominerats av snöoväder på många håll så var många konstintresserade på plats i Tjörnedala konsthall i Baskemölla under långfredagen, där ett verk av varje deltagande konstnär visas.

Ute på konsthallens uteservering satt Per-Åke Palmgren och Maria Evert från Karlskrona och njöt av solen.

– Vi undrade när vi tittade på vädret igårkväll hur det skulle gå att köra hit i snön Det var lite isigt på delar av vägen men vi tog oss fram, säger Per-Åke Palmgren.

Tradition med många år på nacken

Konstrundan arrangeras i år för 51:e gången. Bakom Konstrundan står föreningen ÖSKG, en sammanslutning av konstnärer och konsthantverkare från Kristianstad i norr till Ystad i söder.

– Vi har nog varit här tio gånger skulle jag tro, jag tycker att det är så vackert här ute på Österlen, säger Maria Evert.

Över hela Skåne öppnar konstnärerna upp sina ateljéer och för den intresserade finns det mängder av utställningar att välja mellan under påskhelgen.

– Jag tycker det är kul att se keramik och sen har vi väl lite favoriter som vi tänkte vi skulle titta på sen, säger Ottilia Åkerström.

95 utställare

I år deltar 95 konstnärer. En av dem är Anders Kappel som i sin utställning utgår från motorpackningar.

Anders Kappel - en av konstnärerna som ställer ut Foto: Linda Ekström

– Jag vrider och vänder på motorpackningarna tills de stämmer överens med en komposition som jag har en inre bild av, säger konstnären Anders Kappel.

Varför just motorpackningar?

– Det är inget som är gjort med tanke på att det ska vara konst, motorpackningar är gjorda för att de ska cirkulera olja, vatten och så vidare, vilket gör det intressant att lyfta fram.

Minikonsert på trång yta

På ett trångt galleri i Kivik möttes konstbesökarna av en annan skåning. Måns Zelmerlöv spelade tre låtar för förvånade galleribesökare.

På ett litet galleri i Kivik dök Måns Zelmerlöv upp. Foto: Linda Ekström

Susanne Lindblad som är verksamhetschef på Tjörnedala konsthall/ÖSKG är än så länge nöjd med uppslutningen.

– Med tanke på vädret är vi väldigt nöjda över besöksantalet ändå, säger hon.

Konstrundan på ett snöigt Österlen Foto: Linda Ekström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Simrishamn

Mer i ämnet