George trotsade cancern in i det sista

Publicerad

Läkarna uppskattade att George Schottl hade sex månader kvar att leva. Det var för åtta år sedan. I förra veckan avled han.

– Det är jättetomt. Det är påtagligt att han inte är nära. På familjemiddagar är hans stol tom. Det är en stor plats som han lämnade, säger hans fru Sara när Sydnytt träffar henne.

George Schottl bestämde sig för att leva det liv han ville leva, trots den omöjliga cancerdiagnosen.

– Snubben med den svarta manteln och lien står bakom mig. Men jag har levt ett jävligt gott liv och skulle jag inte klara mig så ångrar jag ingenting, sa nu avlidne George Schottl när han var med i SVTs program Himlen kan vänta från 2008.

Sjuk på bröllopsresan

2006 skulle bli ett bra år för paret. Företaget gick bra och i augusti gifte sig Sara och George. Men när de var på bröllopsresa i Venezuela så fick han svårt att andas under en safari. Han misstänkte hjärtproblem.

Men hemma i Sverige fick han diagnosen Malignt mesoteliom, som är en obotligt och aggresiv form av lungsäckscancer.

– Det är kört. I värsta läget mellan tre och sex månader. Jag tänkte ”vadfan har hon gift sig med?”, sa han i programmet Himlen kan vänta.

Ville inte ge upp

Trots läkarnas hårda dom så gav George inte upp. Tillsammans med sin fru tog de en dag i taget, ett beslut i taget. De försökte hitta en vardag i sjukdomen.

Trots att flera läkare avrådde paret från att köpa hus så lämnade de lägenheten i Malmö och flyttade in i en villa i mellersta Skåne. De fick dottern Freya som nu är fyra år.

– Hon är en enorm glädje. Hon är också ett litet bevis på att det går att leva ett normalt liv om någon i familjen är sjuk, säger Sara Schottl.

Freya har levt med sin pappas sjukdom under hela sitt liv och har suttit med på alla läkarundersökningar. Föräldrarna har inte försökt dölja allvaret i pappas sjukdom för henne.

– Hon hanterar det så bra som en fyraåring kan, säger Sara.

När Sydnytt hälsar på, ritar Freya en teckning till pappa och pekar upp mot himlen.

Förebild

Under sin levnadstid och särskilt efter medverkan i tv-programmet blev George Schottl en förebild och ett ansikte utåt för familjer som lever med cancer. Hans blogg där han skrev om sina tankar har haft drygt 5 miljoner besökare. Han har dessutom varit en talesperson i cancersammang, bland annat under Almedalsveckan på Gotland.

– Han har gjort otroligt mycket för cancervården ur ett patientperspektiv. Det gick inte att gå oberörd förbi honom. Han talade med en sån erfarenhet och ett brinnande engagemang, säger programledaren Anne Lundberg som efter tv-serien blev vän med familjen Schottl.

Blev bättre

I brist på fungerande medicin så ställde George upp i ett forskningsprojekt som involverade en ny medicin. Med tv-kamerorna framför sig får han höra att tumörerna stannat av i växten. Men några år senare så orkar han inte hålla emot längre. Sjukhusbesöken blev alltmer frekventa och mot slutet så gick han in i en drömvärld, med några få stunders vakenhet varje dag, enligt Sara Schottl.

– Vi kan nästan sätta ett finger på när han beslutade sig att vara nöjd. Han sa orden ”jag har levt. Jag har gjort allt det som jag vill åstadkomma”.

George Schottl blev 46 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer