Tuffa arbetsdagar för pratande poliser

Uppdaterad
Publicerad

Dialogpoliserna i Skåne ska lugna ned situationerna vid torgmöten och demonstrationer. Supervalåret har inneburit många tuffa uppdrag.

Det finns ett tolv dialogpoliser i Skåne och de arbetar vid politiska torgmöten där det finns stora grupper med motdemonstranter, som när Sverigedemokraterna och Svenskarnas parti valtalat.

De specialutbildade poliserna har dialog med de som arrangerar valmöten och liknande och med motdemonstranterna. De träffas både före och efter manifestationerna. Före går de igenom de spelregler som gäller.

– Efteråt brukar vi diskutera hur det har gått och vad som kan bli bättre nästa gång, berättar Jörgen Pettersson, samordnare för dialogpolisen i Skåne.

Flera av demonstranterna är bekanta för polisen.

Kravaller i Göteborg

Dialogpoliserna skapades efter kravallerna i Göteborg 2001. De finns i Stockholm, Västra götaland, Skåne och Växjö.

När de inte tjänstgör som dialogpoliser har de andra uppdrag inom polisen.

I år har det varit många arbetsdagar för dem som dialogpoliser och de arbetar nationellt.

– Vi hjälper kollegerna på andra orter när det behövs och ibland även utomlands, säger Jörgen Pettersson.

Han tycker det vore önskvärt med dialogpoliser även i Kalmar och Karlskrona.

En av de dialogpoliser som har mycket erfarenhet är Gorgin Shoain. Han började för fyra år sedan och säger att det gäller att inte ta tillmälen och kritik personligt.

– Man får ta emot en hel del skit som dialogpolis men det gäller att behålla lugnet, säger han.

På frågan om han tror att dialogpoliserna stävjar brott svarar han:

– Det är svårt att säga om vi lyckas stävja brott när vi är på plats men jag tror att vi har en lugnande inverkan, säger Gorgin Shoain, när vi träffas i samband med Sverigedemokraternas torgmöten i Lund och Malmö.

Han och kollegerna arbetar parallellt med uniformerad polis och leds av en insatschef via hörsnäcka.

Maskeringsförbud

Gorgin Shoain rör sig hela tiden bland och i närheten av demonstranterna och har tät kontakt med sina kolleger. Alla bär reflexväskar med texten Dialogpolis och de är civilklädda.

Om någon är maskerad ingriper de direkt eftersom det råder maskeringsförbud på demonstrationer.

Allmänt oväsen är dock inte skäl för polisingripande.

– Så länge man hör talet ingriper vi inte mot de som väsnas, säger Gorgin Shoain.

Han tycker att dialogpoliserna gör ett viktigt jobb och att fler borde utbildas till det.

Finns i storstadslänen

Dialogpolisen arbetar enligt en metod som kallas för särskild polistaktik. Grunden i särskild polistaktik består av fyra konfliktreducerande principer: kunskap, underlättande, kommunikation och differentiering. Tanken är att deltagarna i en folksamling själva ska känna ansvar för sitt och övriga deltagares uppträdande och handlingar, så kallad ”Self-policing”.

Ömsesidig respekt

Syftet med dialogpolisens verksamhet är att undvika missförstånd och att få en gemensam bild av hur opinionsyttringar ska gå till så att de kan genomföras utan att det sker några brott eller ordningsstörningar.

Dialogpolisernas arbete bygger på ömsesidig respekt och förtroende mellan dem och de grupper de har kontakt med. Därför använder de enbart öppen dialog, inte spaning eller underrättelser.

Var används dialogpolisen?

Dialogpolisen finns i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län och ingår i den särskilda polistaktiken, ett arbetskoncept som Polisen använder. Vid större händelser kan poliser som är utbildade inom särskild polistaktik, bland annat dialogpoliser, användas även i andra län. Det är då Rikskriminalpolisen som samordnar insatsen.

När används dialogpolisen?

Dialogpolisen arbetar året runt. I de större städerna sker det opinionsyttringar flera gånger i veckan. De stora evenemang som sker årligen och som dialogpolisen arbetar med är 1 maj, nationaldagen, Stockholm Pride, 30 november och Salemdemonstrationerna utanför Stockholm.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.