Foto: Firas Razak

Tullen beslagtar explosiva varor varje dag

Publicerad

I onsdags förra veckan fick postterminalen på Borrgatan i Malmö stängas ner efter misstanke om att två anställda kommit i kontakt med ett farligt ämne. Tullen i Malmö säger att de beslagtar allt fler kemiska och explosiva varor.

Det kan handla om bangers, högljudda knallskott, men även tyngre vapen.

– Sen har kemiska droger som fentanyl sett en kontinuerlig uppgång genom åren och den är ju farlig att komma i kontakt med även i små doser, säger Lars Bäckström som är chef för gränsskyddsenheten i södra Sverige.

Onsdagen 11 juli larmade två anställda på Postnords terminal på Borrgatan om att de kände smärtor i händerna i samband med sitt arbete.

– Risken är alltid när det är kemikalier, och även på narkotika som är högpotent, att när det går sönder så det dammar upp så är det något vi kan utsättas för och det är ju stora hälsorisker eftersom vi inte vet vad det är. Vi vet ju inte vad som finns i paketen, säger Poul Christoffersen som är sakkunnig på Tullverket.

Poul Christoffersen säger att man i arbetet måste hänga med i trender kring vad som importeras. Foto: Markus Hjortsman

Använder röntgen och laser

Tullen har flera tekniska hjälpmedel för att granska paket. Både röntgen och laser används för att så långt som möjligt avgöra innehållet innan de öppnar en försändelse. I slutändan hänger det ändå på personen på plats.

– Det handlar om erfarenhet, att kunna se om det är något som avviker, säger Poul Christoffersen.

Sedan första november 2017 har Tullverket befogenhet att beslagta explosiva varor. Första två månaderna beslagtogs då 21 000 försändelser.

– Det har varit otroliga mängder av olika sorters explosiva föremål, det sker i princip på daglig basis, säger Lars Bäckström.

Vid beslag kan det beslutas att gå vidare och försöka hitta vem som beställt varan och genomföra en brottsutredning. Tyngre explosiva varor skickas oftast iväg för att förstöras på säkert sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.