Foto: TT

Tullens razzia mot hundfarm i Skåne: ”Vidriga förhållanden”

Uppdaterad
Publicerad

Tullverket har inlett flera förundersökningar efter de senaste veckornas fall av valpsmuggling. Flera personer har anhållits misstänkta för grov smuggling, grovt vapenbrott och djurplågeri. På en adress hittades det som beskrivs som en hundfarm med vidriga förhållanden.

Från den 28 januari till den 7 februari stoppade tullen sju olika fordon och hittade totalt 38 hundvalpar. Fynden gjordes i Ystad, Trelleborg och vid Öresundsbron. Nu kan SVT Nyheter Skåne avslöja att i två av dessa ärenden har utredningarna lett till att de misstänkta nu är misstänkta för flera brott. I ett fall har en pistol påträffats vid husrannsakan i Malmö och i ett annat fall hittades ett smutsigt skjul utomhus som av tulltjänstemän på plats beskrivs som en hundfarm.

Tullpesonal mådde illa

Tullpersonal beskriver förhållandena i skjulet som vidriga med avföring och smuts på kalla betonggolv. Vid husrannsakan fanns inga hundar på plats men tullpersonal säger att de mådde illa när de såg skjulet. Åklagare i fallen säger att de på grund av förundersökningssekretess inte kan ge ytterligare detaljer.

Valparna avlivades

De valpar som stoppats vid den skånska gränsen senaste veckorna avlivades efter inspektion av veterinär och kontroll av hundarnas dokument. Veterinären fattar beslut om avlivning på grund av risken att sprida smitta i Sverige.

Många valpar avlivade de seanste veckorna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tullverket om att behöva avliva hundvalpar som smugglas in i Sverige – en numera nästan daglig företeelse. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer