Kopparkabeln hade stulits från arbetsplatsen i Kalix och sedan körts genom hela Sverige. Foto: SVT Arkiv

Tullen stoppade 1,5 ton kopparkabel på väg till Polen

Uppdaterad
Publicerad

Tullen i Trelleborg stoppade den 5 november en överbelastad skåpbil på väg till Polen. I bilen fanns 1,5 ton kopparkabel som stulits i Kalix. De två polska männen i bilen greps och lämnades över till polisen.

Sedan den första augusti i år kan Tullverket ingripa vid alla typer av brott som till exempel människohandel och utförsel av stöldgods.

– Vi slipper ju stå passiva nu och se varor lämna landet, säger Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef på Tullverket för södra Sverige. Annars är ju vårt uppdrag att stoppa narkotika på väg in i landet, säger Oscar Lindvall.

Kopparstölderna har ökat och bara i nordvästra Skåne har nära 1,5 mil kopparkabel stulits från järnvägen sedan i somras.

Bilen var tungt lastad

Tullinspektören André var med när skåpbilen stoppades.

– Vi såg att det var en tungt lastad större skåpbil och det krävdes inget större detektivarbete innan vi förstod att den inte skulle lämna landet, säger han men vill inte uppge sitt efternamn.

Två anhölls

Gripandet av de två polska männen gick lugnt till och när bilen vägdes visade det sig att den var 1,5 ton för tungt lastad.

– De hade tagit kopparkabeln på sin arbetsplats i Kalix och sen kört med den genom hela Sverige, säger André.

Enligt honom var de två misstänkta både för stöld och trafikbrott. De anhölls i helgen men enligt Åklagarmyndigheten släpptes de två igen och utredningen har lämnats över till polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer