Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Oscar Lindvall vid Tullverkets region Syd tror att den nya lagen får stor betydelse för tullarnas arbete. Foto: Helene Blob/SVT

Tullen kan nu agera mot stöldligor och människosmugglare

Uppdaterad
Publicerad

Tullen har fått ökade befogenheter från den 1 augusti. Tullarna kan få utföra uppgifter som tidigare enbart var förbehållna polisen.

– Ett klassiskt exempel är när vi gör kontroller av utresande och påträffar stöldgods. Det är en sådan situation där vi nu har möjligheten att agera, säger Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef i region Syd.

Människosmuggling och brott mot knivlagen är exempel på andra brott där tullen nu kan agera utan att polis är på plats.

Snabbare ingripanden

För att Tullverket ska kunna ingripa mot andra brott än de brott man har befogenhet att utreda, måste det ske i dialog med polisen. Men i vissa undantag, som till exempel då en färja ska lämna landet, kan tullarna agera själva.

– Vi kommer försöka att få kontakt med polisen när vi påträffar något som är polisiärt. Men om vi inte har den möjligheten eller inte hinner med, kan vi själva agera, säger Oscar Lindvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer