Här, i Trelleborgs hamn, upptäcktes lastbilen med knark för fem miljoner dolt i ett lönnutrymme. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Arkivbild: Johan Nilsson/TT

Knark för fem miljoner hittades i dolt utrymme i lastbil

Uppdaterad
Publicerad

När lastbilen körde in i Trelleborgs hamn upptäckte tulltjänstemännen ett dolt lönnutrymme – fullt av narkotika.

Men fordonet släpptes igenom och istället för att gripa chauffören följde man efter fordonet tills narkotikan lastades av.

Där slog man till och grep två personer och beslagtog narkotika för fem miljoner kronor.

Det var en narkotikasökhund som reagerade när en tom lastbil från Spanien tagits ut för kontroll i hamnen i fredags.

Enligt chauffören var han i Sverige för att hämta last här.

Men efter att hunden markerat undersökte Tullverket hans fordon.

– Vi kunde lokalisera ett dolt lönnutrymme i lastbilen och vi kunde se att det innehöll narkotika i sådana mängder att det kunde misstänkas vara ett grovt brott, säger Erik Friberg, tullkriminalchef i region Syd.

Grep lastbilschauffören och en person till

En åklagare kopplades in och beslutade att fordonet skulle släppas in i landet, samtidigt som polis och tullverket tillsammans inledde en omfattande operation.

– Vi stängde igen och följde efter för att se vad som hände. I måndags gjordes ett tillslag på en ort i Skåne. Där kunde vi ta ytterligare en person i samband med att lastbilen lastades av och narkotikan packades om, säger Erik Friberg.

Han vill inte kommentera vad det handlar om för narkotika eller på vilken skånsk ort tillslaget gjordes.

– Jag kan inte gå ut med det än, med tanke på att man ställer frågor i förhör med de misstänkta.

”Gör fortfarande stora beslag”

De två männen är nu misstänkta för grov narkotikasmuggling.

– Det har ett värde av i vart fall fem miljoner på gatunivå, säger Erik Friberg.

Antalet narkotikatillslag över Öresund har halverats under coronapandemin. Men enligt Erik Friberg handlar det främst om mindre tillslag och inte de som sker i godstrafik.

– Vi har haft ett antal beslag av den här karaktären trots pandemin. I de här godsflödena ser smugglingen liknande ut som tidigare och där gör vi stora beslag fortfarande. Den stora påverkan har varit persontrafiken och möjligheten att röra sig över gränser, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.