Just den här bilen hade inget smuggelgods i lasten. Undersökningen tar ungefär 10 minuter per fordon. Foto: Johan Dernelius

Så ska tullens nya röntgenbuss avslöja smugglarna i Helsingborgs hamn

Uppdaterad
Publicerad

Tullarna i Helsingborgs hamn är stolta och glada över sin nya röntgenbuss. Med en jättelik arm scannas minsta skrymsle och tullen kan hitta misstänkta föremål långt inne i en lastbil.

Den påminner om röntgenutrustningen hos tandläkare fast är många gånger större.

Efter en olycka för snart två år sedan har Tullverket syd varit utan mobil scanner. Vid några tillfällen har man lånat in en buss från ett annat tulldistrikt.

Nu har Tullverket syds nya mobila scanner anlänt och testats skarpt i Helsingborgs hamn, med automatiska funktioner och större detaljrikedom.

Tullen räknar med att den är tidsbesparande.

– Vi blir väldigt mycket mer effektiva med det här verktyget. Istället för att det ska ta timmar att lossa lasten inne i kontrollhallen, kan vi scanna en lastbil på tio minuter, säger Henrik Sjökvist, enhetschef på Tullverket syd.

Blekinge vill låna

En som visat stort intresse är tullinspektören Mikael Andersson, som gärna vill ta med sig den mobila scannern direkt till hamnarna i Blekinge.

– Vi har saknat scanner i Blekinge i 1,5 år. Vi har mycket svårkontrollerat gods. Den är mycket välkommen upp till oss, säger han.

– Den här bussen kommer man att få se i Helsingborgs hamn, Lernacken, Ystad och i Blekinge. Där den behövs helt enkelt, säger Henrik Sjökvist på Tullverket. Foto: Johan Dernelius

Stor detaljrikedom

Till skillnad från äldre modeller kan man med den nya scannern se i olika plan, vinkla bilden och nästan se i 3D. Det anses vara enklare att hitta undangömt gods.

– Man ser tydligt hur många cylindrar som finns i motorn, var domkraften ligger, hur mycket drivmedel den har och var reservhjulet ligger, säger Birgitta Severinsson, scannersamordnare hos Tullverket, och pekar på röntgenbilden.

Henrik Sjökvist, enhetschef på Tullverket syd, visar sin kollega, Mikael Andersson, Tullverket i Blekinge, hur resultatet av den undersökta lastbilen blev. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.