Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Åberg, expert på Tullverkets laboratorium, säger att tullen ser en stor ökning av vapes som innehåller cannabis eller helsyntetiska ämnen som försöker efterlikna THC från cannabis. I klippet se du hur e-cigaretterna kan se ut. Foto: SVT/AP

Tullens larm: Beslagtar vapes med cannabis som smakar godis

Uppdaterad
Publicerad

Vapes med fruktiga dofter och smak av godis marknadsförs för att locka unga. Men e-cigaretterna kan innehålla både förbjudna och okända ämnen. Tullverket har hittat cannabis och syntetiska ämnen. När nya kemiska formler skapas för att kringgå lagen kan vapes innehålla precis vilka ämnen som helst.

Se i klippet ovan när experten på Tullverkets laboratorium visar beslagtagna vapes.

De pastellfärgade förpackningarna innehåller e-cigaretter, så kallade vapes, men saknar innehållsförteckning. Tullverkets analys visar att de innehåller det narkotikaklassade ämnet HHCO – en helsyntetisk variant av THC, ett ämne som finns i cannabis.

– När ett ämne blir narkotikaklassat eller olagligt brukar tillverkarna göra en liten kemisk förändring i deras formel för att skapa ett nytt preparat som klassas som lagligt. Vilket leder till att det i slutändan blir helsyntetiska ämnen, säger Jenny Åberg, expert på Tullverkets laboratorium.

”Påminner om drogen spice”

Hon menar utvecklingen när det gäller vapes påminner om det som hände med spice för några år sedan.

– Spice gjordes för att efterlikna cannabis och efter några år dök varianter upp som var riktigt farliga. Det är så pass nya preparat i e-cigaretterna att informationen kring hur illa det kan sluta inte finns för tillfället, säger Tullverkets expert Jenny Åberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Lilla Aktuellts reporter Nick Strömgren mer om vejpning som blivit allt populärare bland unga. Foto: Åsa Wendel

Vad är HHC?

HHCO är en semisyntetisk cannabinoid. Enligt Giftinformationscentralen kan personer som använt drogen bland annat få:

  • Hallucinationer
  • Sänkt medvetande
  • Sluddrigt tal
  • Panikattacker
  • Bröstsmärtor
  • Muskelryckningar
  • Skakningar
  • Ångest och oro
  • Hjärtklappning

Källa: Drugsmart som drivs av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.