Christian Sonesson (M) och flera tunga Skånemoderater är besvikna på den kompensation för elpriserna som regeringen presenterat. Det är inte vad Moderaterna lovade i valrörelsen, skriver de i en debattartikel. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tunga Skånemoderater besvikna på nya elstödet

Uppdaterad
Publicerad

Flera tunga Skånemoderater är besvikna på den kompensation för höga elpriser som den nya regeringen har presenterat. Statsminister Ulf Kristersson (M) utesluter inte mer stöd nästa år, men just nu är det viktiga att agera snabbt.

”Det är inte det högkostnadsskydd vi har blivit lovade och som vi lovade våra väljare”, skriver de tunga Skånemoderaterna i en debattartikel i Expressen.

– Jag tycker att det ligger rätt nära, att det handlar om en retroaktiv utbetalning och om att snabbt göra det som var möjligt att göra, säger Ulf Kristersson till TT.

Missnöjda med formen

Men Skånemoderaterna är missnöjda med utformningen.

”Vi var flera skånska moderater som både höjde på ögonbrynet innan vi insåg att det som presenterades var något helt annat än det vi blivit lovade”, skriver regionrådet Anna Jähnke och Carl Johan Sonesson, styrelseordförande i Region Skåne, samt Carina Wutzler och Christian Sonesson, ordförande i kommunstyrelsen i Vellinge respektive Staffanstorp i debattartikeln i Expressen.

Inte vad vi lovade

I stället för ett högkostnadsskydd för den kommande vintern var det ett återbetalningssystem för året som just passerat, konstaterar de. Det var inte vad de lovade sina väljare när de knackade dörr i valrörelsen. De som nu sitter i regeringen hade ju sagt att staten skulle ta kostnaden över en viss nivå den vinter som nu väntar.

– Det var det som var möjligt att göra på mycket kort sikt, men det säger inte vad vi kommer att göra under 2023. Det får vi återkomma till, säger Kristersson.

”Vi tillsammans med många Skånemoderater lovade skåningarna att en röst på Moderaterna skulle innebära att ett högkostnadsskydd skulle komma på plats redan i vinter. Vi förväntar oss att vår nya statsminister och regering håller det löftet”, skriver de fyra och varnar för konkurser och arbetslöshet om inget mer görs.

Mån om snabbhet

Kristersson säger att han har stor respekt för att många skåningar nu har extremt höga elräkningar.

– Det var därför vi var måna om att göra någonting snabbt – som gick att göra, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
ELPRISET: Så kan det nya elprisstödet falla ut

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet