Foto: Richard Lööf

Turistinvasionen sprider irritation i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Turismen ökar för varje år i Köpenhamn. Men det är inte alla som gillar det. Många av dem som bor i innerstan känner en stigande oro för att stan ska bli alltför turistifierad.

Turisterna flockas mest kring de traditionella attraktionerna som Langelinie, den lille havfrue, Ströget, Nyhamn, Rådhusplatsen, Tivoli och Christiania.

– Vi rör oss här på Ströget, bort mot Christiania och tar det lite spontant, säger Carl – Johan Eliasson, turist från Stockholm.

Dräller i cykelbanorna

Turistorganisationen Wonderful Copenhagen har  låtit göra en undersökning om köpenhamnarnas inställning till turismen. Den publiceras inte förrän i augusti, men en del av innehållet har redan läckt ut. Bland annat visar den att även om de flesta köpenhamnare är positivt inställda till turisterna så finns det en stigande oro bland de som bor i Köpenhamns innerstad för att turisterna är för många, att de tar för stor plats.

– Jag bor i innerstan och har själv inget emot turisterna. Men jag vet att det är många som irriterar sig på att rullväskorna de släpar på väsnas för mycket. Och jag vet också att några är störda av turister som hyr lägenheter av grannar via förmedlingsorganisationen Airbnb. Det är ibland väldigt störande när de festar, säger Mie Buchardi.

Försöker sprida ut turisterna

Wonderful Copenhagen arbetar nu med att finna lösningar på problemen. Man vill inte att det ska uppstå konflikter kring turismen, som inbringar mycket pengar till samhället.

– Vi ska försöka förmå turisterna att sprida ut sig lite mer till andra stadsdelar, som till exempel Nörrebro, säger Signe Jungersted, utvecklingschef på Wonderful Copenhagen.

– Ja det är en jättebra idé. Restaurangerna i de centrala delarna är ofta sämre därför att de får kunder ändå. I de yttre delarna får de anstränga sig lite mer, och därför är de bättre, säger Mie Buchardi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.