Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Förbjudet att äta på gatan i Florens

Uppdaterad
Publicerad

Turister som äter på gatan har blivit ett så stort problem i italienska Florens att myndigheterna har infört ett förbud. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar 500 euro i böter.

Det kan bli en dyr historia att plocka upp en pizza ur kartongen och börja mumsa vid en trappuppgång i den historiska stadskärnan i Florens. Tidigare i veckan blev det nämligen förbjudet att äta mat på gator och trottoarer på fyra gator som är populära bland besökare.

Antalet turister som besöker staden har ökat med 2,4 miljoner de senaste fem åren och myndigheterna upplever ätandet på gatorna som ett växande problem. Maten är en del av Florens huvudattraktioner och många invånare är frustrerade över besökare som inte verkar bry sig om var de slår sig ner för att inta sin måltid.

Välkomna – om de uppför sig

”Ibland ser vi turister som inte respekterar vår stad och det är inte alls bra”, skriver borgmästare Dario Nardella på Facebook. Han lägger dock till att turister alltid är välkomna – om de uppför sig.

Förbudet gäller på Via de' Neri, Piazzale degli Uffizi, Piazza del Grano och Via della Ninna, klockan 12–15 och 18–22. Men alla är inte nöjda med borgmästarens drastiska åtgärd – vissa hävdar att problemet borde kunna lösas genom fler bänkar och platser där det går att äta.

Varje år besöker omkring 10,2 miljoner människor Florens. Och det är inte första gången som borgmästaren i den italienska staden förbjuder ätande på gatan. Förra sommaren beordrades att trappor intill stadens kyrkor skulle blockeras för turister att ha picknick på.

Rom, som också tillhör en av Italiens mest besökta städer, har varit inne på samma spår. Förra året förbjöds turister att äta vid de större landmärkena till exempel Trevifontänen och Spanska trappan.

Även Venedig har infört restriktioner för att kunna hantera den stora mängden turister. Tidigare i år infördes tillfälliga bestämmelser som separerade lokalbor från turister där vissa delar av staden enbart fick trafikeras av boende och regelbundna besökare.

Källa: CNN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.